Nije meko i sočno? OVIH 5 grešaka najčešće pravite prilikom prženja mesa na tiganju!

IZVOR: Republika

četvrtak, 12. 12. 2019.| 05:14

0

Za ukusnu piletinu ili krmenadle ne treba nam rerna, ali samo ako se pridržavamo saveta vrsnih kuvara.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kuvari savetuju da komad mesa posušite papirnatim ubrusom pre pečenja ili ako ga ostavite nekoliko sati u frižideru da ne bude vlažno.

Dobro ga je i posoliti najmanje 45 minuta ranije jer tako brže postiže temperaturu na kojoj se dobija slast.

Da biste ispržili dobar komad mesa potrebno je da izbegavate određene stvari.

Odmrzavate meso na pogrešan način

Najbolji način odmrzavanja mesa je u frižideru.

  • Izvadite ga iz zamrzivača, ostavite u posoljenoj vodi u loncu, stavite u frižider i zaboravite na njega dok se ne odmrzne.
  • Na taj način ćete smanjiti rizik od zaraze, a i meso se neće skuvati na površini, kao što je slučaj kad odmrzavamo meso u mikrotalasnoj rerni.
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stavljate hladno meso u tiganj

Stavimo li meso iz frižidera direktno na tiganj, rezultat bi nas lako mogao razočarati.

Ostavite ga najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi, ali ne više od jednog sata van frižidera. Rezultat će biti sočno meso.

Nestrpljivo dodajete meso u tiganj

Ukoliko niste dovoljno zagrejali tiganj, meso će vam se zalepiti za dno, a sva sočnost iz mesa će nestati.

Kuvari savetuju da najpre stavite malo ulja na tiganj koji dobro zadržava toplotu.

  • Zagrejte tiganj i stavite meso pre nego što ulje počne da se cvrči.
  • Ako pečete meso koje samo na jednoj strani ima kožu, gledajte da ta strana ima prednost na tiganju.
pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prebrzo okrećete komade

  • Meso je spremno za okretanje na tiganju kad prestane da se lepi za površinu. To ćete proveriti tako da lagano podignete rub mesa - ako ima zlatnosmeđu boju i ne lepi se, onda možete da ga okrenete na drugu stranu. Jedino ćete tako dobiti finu hrskavu koricu.

Previše pojačavate ili smanjujete vatru

  • Najbolje bi bilo de da vatra bude jaka na početku, dok se meso ne zapeče, a zatim smanjite na srednju temperaturu.
  • Nemojte se udaljavati iz kuhinje dok se peče, ali ne treba ni neprestano bockati meso, okretati ga ili gurkati jer neće biti ukusno.
  • Kada meso bude gotovo, ugasite vatru i sklonite tiganj s ringle kako se ne bi isušilo.
Saznajte šta vam pas poručuje šapicama
Saznajte šta vam pas poručuje šapicama
0
Pravite same svoje kreme: Evo koje su prednosti organske kozmetike
Pravite same svoje kreme: Evo koje su prednosti organske kozmetike
0

KOMENTARI 0


(VIDEO) Pečeno pile na tiganju - moguće je! Ovaj trik sa tanjirom će vas oduševiti!
(VIDEO) Pečeno pile na tiganju - moguće je! Ovaj trik sa tanjirom će vas oduševiti!
0
(VIDEO) Pasulj na bakin način: Kad krene da se krčka i zamiriše, komšije će pokucati na vaša vrata!
(VIDEO) Pasulj na bakin način: Kad krene da se krčka i zamiriše, komšije će pokucati na vaša vrata!
0
(FOTO) Ovo je super trik: Ispecite meso na sasvim drugačiji način!
(FOTO) Ovo je super trik: Ispecite meso na sasvim drugačiji način!
0
Piletina vezuvio je rapsodija ukusa: Sočni bataci i karabataci sa krompirom iz rerne će vas oduševiti!
Piletina "vezuvio" je rapsodija ukusa: Sočni bataci i karabataci sa krompirom iz rerne će vas oduševiti!
0
Počinje Borba za Džekija! Zahtevi su definisani, vreme je da se prestane sa ubijanjem i trovanjem životinja u Srbiji!
0

Počinje "Borba za Džekija"! Zahtevi su definisani, vreme je da se prestane sa ubijanjem i trovanjem životinja u Srbiji!

Lak način da sprečite hrkanje: Metode ruske narodne medicine za miran san
0
Lak način da sprečite hrkanje: Metode ruske narodne medicine za miran san
Evo koji šećer je najzdraviji! Saznajte bez posledica
0
Evo koji šećer je najzdraviji! Saznajte bez posledica
PRIČE IZ SVEMIRA SU DOKAZ DA JE SVE MOGUĆE! Astronauti čitaju deci pre spavanja
Hi-tech

PRIČE IZ SVEMIRA SU DOKAZ DA JE SVE MOGUĆE! Astronauti čitaju deci pre spavanja

Tanjug

 - petak, 24. 1. 2020. u 04:30 0

U vremenu društvenih mreža ljudi sve manje čitaju, a tim astronauta odlučio je da to promeni i pomogne u obrazovanju najmlađih...

Saveti zlata vredni: Novopečeni vlasnici mačaka OVO moraju da znaju!
Ljubimac

Saveti zlata vredni: Novopečeni vlasnici mačaka OVO moraju da znaju!

petmagazine.rs, Republika

 - petak, 24. 1. 2020. u 04:13 0

Ako planirate da prvi put u svoj dom dovedete mačku, ili je ona tek nedavno postala član vaše porodice, onda će vam ovi saveti biti od...

9 stvari strogo zabranjenih u Rusiji, dobro razmislite da li ste turista koji je spreman na OVE uslove boravka!
Putovanja

9 stvari strogo zabranjenih u Rusiji, dobro razmislite da li ste turista koji je spreman na OVE uslove boravka!

Republika

 - petak, 24. 1. 2020. u 03:12 0

U većini putnih vodiča možete da pronađete informacije o tome šta je strogo zabranjeno da radite kada odete u turističku posetu...

Pravite same svoje kreme: Evo koje su prednosti organske kozmetike
Lepota

Pravite same svoje kreme: Evo koje su prednosti organske kozmetike

Jovana ŠIPČIĆ

 - petak, 24. 1. 2020. u 02:11 0

Organska kozmetika je mnogo više od prirodne kozmetike, i to je ono što odmah treba razlikovati. Ona nije samo "organski proizvedena" već...

HOROSKOP ZA PETAK 24.1.- Vagama se smeši ulazak u novu vezu, Ribe muči sumnja u partnera!
Horoskop

HOROSKOP ZA PETAK 24.1.- Vagama se smeši ulazak u novu vezu, Ribe muči sumnja u partnera!

Republika

 - petak, 24. 1. 2020. u 01:49 0

Dobro, vreme je da malo pogledamo i u nebo... Planeta levo, planeta desno, konstalacija ovde, konstelacija onde - toliko je toga što nam...

HOROSKOP OTKRIVA: Ove muškarce najviše privlačite!
HOROSKOP OTKRIVA: Ove muškarce najviše privlačite!
0

Ako još uvek niste sigurni koji to tip muškarca ne može da odoli specifičnim osobinama vašeg...

STUDIJA OTKRIVA: Evo zašto žene varaju, nikada neće pogoditi razlog
STUDIJA OTKRIVA: Evo zašto žene varaju, nikada neće pogoditi razlog
0

Neke žene su, izgleda, predodređene da varaju partnere zahvaljujući mutiranim genima.Konkretno,...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 24. 1. 2020.