Saveti za sve koji poste: Ove namirnice su savršena zamena za mlečne proizvode!

Autor: lepaisrecna.rs, Republika

Lifestyle

02.12.2019

05:14

Sada je vreme Božićnog posta, a ukoliko ste od onih koji se prdržavaju redukovane ishrane sigurno će vam od pomoći biti sledeći spisak namirnica bogate kalcijumom, koje će adekvatno zameniti unos ovog vitamina mlečnim proizvodima

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Brokoli

Sadržaj kalcijuma: 86 miligrama u 200 grama

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Verovali ili ne, osim što je bogata kalcijumom, ova namirnica sadrži skoro duplo više vitamina C nego pomorandža. Istraživanja su pokazala da dijete bogate kupusastim povrćem, poput brokolija, smanjuju rizik od određenih vrsta raka.

Kelj

Sadržaj kalcijuma: 101 miligram u 67 grama

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ova superhrana ima sve – osim kalorija, ona ima samo 30 kalorija po porciji, sadrži dnevnu dozu vitamin C i dvostruku dnevnu vrednost vitamina A. Takođe, sadrži vitamin K.

Smokve

Sadržaj kalcijuma: 121 gram u 75 grama suvih smokvi

instagram.com/ jennifer.garner
Foto: Ilustracija

Ukusni desert ima visok sadržaj vlakana i kalijuma. Smokve takođe sadrže magnezijum, mineral koji telo koristi za oko 300 biomehaničkih reakcija, kao što je održavanje funkcije mišića, održavanje rada srca u normali i jačanje kostiju.

Pomorandže

Sadržaj kalcijuma: oko 74 miligrama u većoj pomorandži i oko 27 miligrama u soku od pomorandže.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pomorandže su sjajan načina da poboljšate svoj imunitet, jer su bogate vitaminom C, ali takođe i sadrže nizak procenat kalorija i dosta antioksidanata.

Sardina

Sadržaj kalcijuma: oko 350 miligrama u 100 grama

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nemojte se plašiti sardina, ova slana konzervirana riba može biti sjajan dodatak salatama i pastama. A osim što sadrži veliku količinu kalcijuma, dobar je izvor vitamina B12, koji je potreban vašem nervnom sistemu. i vitamina D, koji je od esencijalne važnosti za zdravlje kostiju.

Konzerviran losos

Sadržaj kalcijuma: oko 232 miligrama u polovini konezerve

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako ne možete da nađete losos za koji znate da je svež ili nemate novca da ga kupite (a skup je), vase idealno rešenje je konzervirani losos. Osim kalcijuma, on sadrži oko 38 grama proteina koji je odgovoran za ravan stomak.

Beli pasulj

Sadržaj kalcijuma: oko 63 miligrama u 90 grama kuvanog pasulja.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ova hranljiva namirnica bogata je vlaknima, proteinima i gvožđem, kao i kalijumom. Takođe sadrži zdrav skrob i ugljene hidrate, koji pomaže ubrzavanju metabolizma.

Tofu

Sadržaj kalcijuma: oko 434 miligrama u 113 grama tofua

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tofu je vegetarijanski izvor proteina, ali se ispostavilo da je takođe i veoma bogat kalcijumom. Tofu je namirnica koja može kombinovati na mnogo načina, jer poprima ukus hrane sa kojom se priprema.

Bademi

Sadržaj kalcijuma: dvedesetak badema ima oko 75 miligrama kalcijuma

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bademi sjajni za vaše zdravlje, sadrže oko 12 odsto vaše dnevne potrebe za proteinima, bogati su vitaminom E i kalijumom. Oni sadže i dobre masti koje snižavaju loš holesterol.

Komentari (0)

Loading