Bez njega nema slave: Ovako se mesi pravi slavski kolač, a otkrivamo i caku za ukrašavanje!

IZVOR: Republika

petak, 22. 11. 2019.| 05:14

0

Nijedna slava ne sme proći bez pravog slavskog kolača! Pogledajte pravi recept i adekvatan način da ga ukrasite za predstojeću slavu...

ST/D. KADIĆ
ZAHTEVA SPRETNE RUKE Slavski kolač

Priprema

Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava - na svakih pola kilograma brašna ide kesica kvasca).

Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte.

Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.

youtube.com/Pekar Pekarica
Foto: Ilustracija

Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji.

Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da uskisne. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči. Izručite ga na dasku.

youtube.com/Milica Mihailović
Foto: Ilustracija

Sastojci

  • 1,5 kg brašna
  • 30 g pivskog kvasca
  • 4 žumanceta
  • 4 kašike šećera
  • parče putera
  • kora limuna
  • žumance, so, mleko

Ukrašavanje

Izgled kolača zavisi od veštine domaćice. Pravi se u obliku okruglog hleba i peče u kalupu. Važno je da bude "prekršten", da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica.

Ukrase ne pravite od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka.

Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača.

Ceo kolač premažite žumancetom, a ukras ostavite beo.

Stavite u rernu i pažljivo pecite.

Ispečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi.

Posna verzija

Umesite kolač na isti način kao i mrsni, samo bez mleka, jaja i putera. Umesto putera, možete staviti margarin (od biljnih je masti i postan).

Ova grupa ljudi je u većem riziku da oboli od DEMENCIJE: Evo šta mogu biti uzroci bolesti i kako je sprečiti!
Ova grupa ljudi je u većem riziku da oboli od DEMENCIJE: Evo šta mogu biti uzroci bolesti i kako je sprečiti!
0
NAJVEĆI POZITIVCI U ZODIJAKU: Ova ČETIRI znaka nikad ne spuštaju glavu!
NAJVEĆI POZITIVCI U ZODIJAKU: Ova ČETIRI znaka nikad ne spuštaju glavu!
0

KOMENTARI 0


(RECEPT) Stari hleb kao ukusan obrok: Punjen spanaćem, jajima i sirom
(RECEPT) Stari hleb kao ukusan obrok: Punjen spanaćem, jajima i sirom
0
(RECEPT) Neobično pecivo iz rerne: Tortilje od karfiola sa spanaćem
(RECEPT) Neobično pecivo iz rerne: Tortilje od karfiola sa spanaćem
0
(RECEPT) Fantastičan ručak: Ćufte na prženom luku
(RECEPT) Fantastičan ručak: Ćufte na prženom luku
0
(RECEPT) GOTOVA ZA 20 MINUTA: Preukusna keto pica od samo 4 sastojka
(RECEPT) GOTOVA ZA 20 MINUTA: Preukusna keto pica od samo 4 sastojka
0
NAJVEĆI POZITIVCI U ZODIJAKU: Ova ČETIRI znaka nikad ne spuštaju glavu!
0

NAJVEĆI POZITIVCI U ZODIJAKU: Ova ČETIRI znaka nikad ne spuštaju glavu!

KAKO VAM IZGLEDA JEZIK? Dobro obratite pažnju na nijanse jer otkrivaju opaku bolest
0
KAKO VAM IZGLEDA JEZIK? Dobro obratite pažnju na nijanse jer otkrivaju opaku bolest
Saveti koji će vam pomoći da se zauvek oslobodite kesa ispod očiju
0
Saveti koji će vam pomoći da se zauvek oslobodite kesa ispod očiju
HOROSKOP ZA UTORAK 24. 11. - Rakovi ne znaju na čemu su, Jarčevi zapostavili ljubav zbog karijere
Horoskop

HOROSKOP ZA UTORAK 24. 11. - Rakovi ne znaju na čemu su, Jarčevi zapostavili ljubav zbog karijere

Republika

 - utorak, 24. 11. 2020. u 01:49 0

Dobro, vreme je da malo pogledamo i u nebo... Planeta levo, planeta desno, konstalacija ovde, konstelacija onde - toliko je toga što nam...

5 FAZA SVAKE VEZE: Prva je naravno zaljubljivanje, a na OVOJ JE PREKRETNICA
Žena

5 FAZA SVAKE VEZE: Prva je naravno zaljubljivanje, a na OVOJ JE PREKRETNICA

DDL, Republika

 - utorak, 24. 11. 2020. u 01:25 0

Prošli ste nekoliko veza i uspeli ste da nađete neki obrazac razvoja. Koliko god da smo u vezi sa različitim ljudima i da je svaka veza...

IDEALAN ČAJ ZA NEGU ORGANIZMA: Poboljšava stanje kože, podstiče regeneraciju, jača imunitet...
Žena

IDEALAN ČAJ ZA NEGU ORGANIZMA: Poboljšava stanje kože, podstiče regeneraciju, jača imunitet...

Republika

 - utorak, 24. 11. 2020. u 00:25 0

Ne treba potcenjivati blagodeti biljnih čajeva, jer lekovito bilje ne samo da ne sadrži kofein, već može i blagotvorno uticati na tok...

Razumite vašeg psa: Evo šta znači kada vam pruži šapu ili kad vam donese njegovu omiljenu igračku
Ljubimac

Razumite vašeg psa: Evo šta znači kada vam pruži šapu ili kad vam donese njegovu omiljenu igračku

Republika

 - ponedeljak, 23. 11. 2020. u 18:52 0

Poznavanje pokreta i izraza lica vašeg ljubimca puno može da vam olakša komunikaciju. Iako se čini da je razumevanje teško, potrebno je...

YouTube uvodi nova pravila koja se mnogima neće dopasti
Hi-tech

YouTube uvodi nova pravila koja se mnogima neće dopasti

Srbija danas, Republika

 - ponedeljak, 23. 11. 2020. u 18:39 0

YouTube ima nova pravila, koja se verovatno neće svideti kreatorima sadržaja.

Evo zbog čega podrhtava očni kapak: U nekim slučajevima obavezno je da posetite lekara
Evo zbog čega podrhtava očni kapak: U nekim slučajevima obavezno je da posetite lekara
0

Svako od nas je u nekom trenutko osetio neprijatno nekontrolisanjo trzanje oka. U većini slučajeva...

Tradicionalno rusko jelo koje jača imunitet i ne goji
Tradicionalno rusko jelo koje jača imunitet i ne goji
0

Na trpezi u Rusiji boršč zauzima počasno mesto. Čorbu puna povrća i mesa lako je napraviti, a...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim novinama

    Naslovna za 24. 11. 2020.