Bakini saveti za spremanje zimnice

AUTOR: E. S. T.

subota, 21. 9. 2019.| 05:14

0

Vreme za pripremu zimnice je počelo, a Srpski kuvar prenosi korisne bakine savete za odabir, pripremu i čuvanje ukusnih jela kojima planirate da napunite ostavu.

twitter.com/bagelottawa
Foto: Ilustracija

Ovo su bakini saveti za savršeno jelo.

NAMIRNICE

* Za konzerviranje odaberite samo najkvalitetnije povrće, zrelo, ali ne prezrelo. Odaberite zdrave i čvrste plodove. Obavezno odstranite oštećene ili trule delove povrća.

* Raznovrsni začini poput vlašca, bibera u zrnu, korijandera, mirođije ili belog luka pružiće vašoj zimnici posebnu aromu i osigurati lekovita svojstva.

Tanjug/D.ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

* Najbolje je koristiti domaće jabukovo sirće, vinsko ili od nekog drugog voća.

* Svakako upotrebljavajte morsku ili himalajsku so.

* Kod upotrebe ulja preporučuju se hladno presovana ulja poput bučinog i maslinovog.

TEGLE

* Pre samog početka potrebno je pripremiti tegle. One moraju biti čiste i suve. Dobro ih operite deterdžentom. Spustite ih na čist ubrus da se ocede, a bez brisanja ih pre punjenja pasterizujte.

* Važnu ulogu imaju i poklopci. Oni ne smeju propuštati vazduh. Kako bi tegle sterilizovali, morate ih prokuvati.

* Nakon sterilizacije, a pre punjenja tegli, vrh i poklopac prebrisati alkoholom da biste uništili sve bakterije.

* Još jedan način sterilizacije koji može da poboljša ukus zimnice je da na dno tegle pre samog punjenja sipate malo rakije, zatvorite teglu, pa protresete.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

* Uz tegle ili boce pripremite i plastične krugove ili štapiće kojima ćete potisnuti povrće. Oni se obično koriste kod kiseljenja paprika.

* Kako bi sprečili pucanje tegli prilikom punjenja vrućim sadržajem, pod tegle stavite vlažnu krpu.

* Nemojte nikada puniti tegle ili boce do vrha. Ostavite uvek bar tri centimetra praznog prostora na vrhu.

* Tegle je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem, a ako ih zatvarate celofanom, i njega i rubove boce prebrišite alkoholom ili sirćetom pre zatvaranja.

KUVANJE

* Povrću nemojte dodavati prevelike količine šećera, soli, sirćeta i hemijskih konzervanasa, a nemojte ga ni dugo iskuvavati da bi sačuvalo što više vrednih sastojaka.

* Ako upotrebljavate dodatke za želiranje ili učvršćivanje, odaberite one biljnog porekla.

* Sirće uvek punite barem dva centimetra iznad ruba povrća jer ono kiseljenjem upija tečnost tako da ne smete rizikovati kvarenje tegle ukoliko deo povrća nije uronjen u sirće.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

* Kod pripreme zimnice važna je pasterizacija. U tegle složite povrće tako da između njega ostane što manje mesta. Dodajte mu sirće i biber. Neka sirće bude još 20 centimetra iznad površine povrća tako da ono pliva u njemu. Uzmite duboku i veliku posudu u kojoj ćete složiti papir, a između njega i tegle. Sipajte u posudu hladnu vodu i to tako da prekrije dno tegli. Kuvajte ih na temperaturi do 80 stepeni oko pola sata. Pripazite da tegle budu dobro zatvorene. Nakon završetka postupka pustite da se voda ohladi.

ČUVANJE

* Tegle sa zimnicom čuvajte na suvom, tamnom i hladnom mestu kako biste održali najbolji kvalitet i sprečili kvarenje.

* U zavisnosti od vrste zimnice koju pripremate, pustite da se tegle ohlade ili ih punite dok su još vruće, a prilikom punjenja povrća u tegle treba voditi računa da se ne zaprljaju rubovi jer to sprečava kvalitetno zatvaranje poklopaca, a klicama plesni omogućava da prodru u teglu.

* Kada jednom otvorite teglu, držite je u frižideru.

* Ukiseljeno povrće uvek morate vaditi samo čistim priborom jer, ako je na priboru i malo nečistoće, poput ostatka vašeg prošlog zalogaja, tegla će se zamutiti i domaća zimnica će u najkraćem roku biti nejestiva.

Zdravo kiseljenje bez sirćeta

twitter.com/KoreChiro
Foto: Ilustracija

Zimnica gotovo ne može da se zamisli bez kace kiselog kupusa, odnosno turšije, ali potapanje povrća u alkoholno sirće je siguran način da ga učinite manje zdravim. Zato Srpski kuvar otkriva kako da ukiselite povrće bez sirćeta i konzervansa.

Za kiseljenje kupusa dovoljni su kupus, so, lovorov list i zrna kukuruza za lepšu boju. Topla prostorija i strpljenje jer kupus može osetiti kada krene sa fermentacijom. Ono što omogućava da kupus postane kiseo i da se biološki konzerviše je mlečna kiselina. Na ovaj način mogu se kiseliti sve vrste korenastog povrća: šargarepa, peršun, celer, keleraba, repa, daikon, ali i brokoli, karfiol, kupus, a onda i paprika, krastavci, tikvice, zeleni paradajz, patlidžan, boranija, crveni i beli luk. Možete zasebno, a i pomešano, kao kada pravite turšiju. Posebno ako imate povrća iz bašte koje biste hteli da sačuvate za zimu.

Koristite zdravo povrće bez oštećenja. Očistite ga, operite i osušite. Poslažite povrće u teglu ili bure i zalijte slanim rastvorom. Najbolje je koristiti morsku so, a potrebno vam je 50 g po litri vode. Po želji, možete dodati biber u zrnu, kim, korijander i slične začine u zrnu ili lovorov list, mirođiju.

Pošto ste zalili, pritisnite ga nečim teškim. Držite na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Dobre bakterije i slana voda sprečiće kvarenje, zato je važno da povrće bude u potpunosti potopljeno u vodi. Kada se povrće ukiseli do željene kiselosti, sklonite ono čime ste pritisnuli povrće, stavite plastični držač i dodajte prokuvani rastvor slane vode (50 g na litru vode), prelijte i držite na hladnom mestu.

Povrće u staklenim teglama za svaki slučaj možete i pasteriziovati, ali tada ćete uništiti sve dobre bakterije nastale ovakvim kiseljenjem.

Do sada smo bili u zabludi, pileća kožica je zdrava za ishranu potvrdilo novo naučno istraživanje
Do sada smo bili u zabludi, pileća kožica je zdrava za ishranu potvrdilo novo naučno istraživanje
0
Saveti stručnjaka: Ovako treba da izgleda nega lica tokom jeseni!
Saveti stručnjaka: Ovako treba da izgleda nega lica tokom jeseni!
0

KOMENTARI 0


Najbolje marinade za savršen roštilj: Osnovna, u tamnom pivu, pikantna, slatkoljuta...
Najbolje marinade za savršen roštilj: Osnovna, u tamnom pivu, pikantna, slatkoljuta...
0
PRSTE DA POLIŽEŠ: Probajte recept za pravu domaću pitu
PRSTE DA POLIŽEŠ: Probajte recept za pravu domaću pitu
0
Zaboravite klasične ČIPSEVE i probajte zdrave od voća i povrća
Zaboravite klasične ČIPSEVE i probajte zdrave od voća i povrća
0
Grašak kao melem za ceo organizam: Zelena zrna za zdravlje
Grašak kao melem za ceo organizam: Zelena zrna za zdravlje
0
Bolest štitne žlezde prouzrokuje nedostatak ovog važnog vitamina
0

Bolest štitne žlezde prouzrokuje nedostatak ovog važnog vitamina

Do sada smo bili u zabludi, pileća kožica je zdrava za ishranu potvrdilo novo naučno istraživanje
0
Do sada smo bili u zabludi, pileća kožica je zdrava za ishranu potvrdilo novo naučno istraživanje
Srednje dugme miša ima 7 funkcija, a mi zapeli samo za dve
0
Srednje dugme miša ima 7 funkcija, a mi zapeli samo za dve
Ukoliko pas netremice gleda u vas evo šta vam time poručuje
Ljubimac

Ukoliko pas netremice gleda u vas evo šta vam time poručuje

Petmagazine, Republika

 - sreda, 16. 10. 2019. u 04:13 0

Nema sumnje da smo našim mezimcima uvek na oku. Zato ih često vidimo kao sednu i zure u nas, uporno i dugo. Evo u čemu je caka i zašto...

Počela je jesen! Ovo su evropske metropole za idealan odmor
Putovanja

Počela je jesen! Ovo su evropske metropole za idealan odmor

rokselana.com

 - sreda, 16. 10. 2019. u 03:12 0

Propustili ste leto i niste otišli nigde? Ne tugujte, možda je baš jesen vaše vreme. Na primer, da obiđete evropske metropole.

Saveti stručnjaka: Ovako treba da izgleda nega lica tokom jeseni!
Lepota

Saveti stručnjaka: Ovako treba da izgleda nega lica tokom jeseni!

cosmopolitan.rs

 - sreda, 16. 10. 2019. u 02:11 0

Kozmetičarka savetuje koje korake da preduzmete kako bi vam koža i tokom jeseni bila zdrava i sjajna.

Osobe rođene u ovim znakovima su najlošiji u krevetu
Horoskop

Osobe rođene u ovim znakovima su najlošiji u krevetu

Republika

 - sreda, 16. 10. 2019. u 01:49 0

Pre nego što se upustite u avanturu sa pripadnikom jednog od ovih znakova, razmislite još jednom.

HOROSKOP ZA SREDU 16.10 - Rakove čeka vrlo neprijatan dan na poslu, a Device razmišljaju o zajedničkom životu sa svojim izabranikom
Horoskop

HOROSKOP ZA SREDU 16.10 - Rakove čeka vrlo neprijatan dan na poslu, a Device razmišljaju o zajedničkom životu sa svojim izabranikom

Republika

 - sreda, 16. 10. 2019. u 01:49 0

Kako ste danas? Da li ste za akciju? Ma ne za "tu" akciju, nego za posao, druženje, obilazak rodbine? Da li vas boli nešto? Ma ne "boli me...

7 razloga zbog kojih oženjeni muškarci varaju
7 razloga zbog kojih oženjeni muškarci varaju
0

Mnogi faktori utiču na krah današnjih brakova, a jedan od najčećih je prevara. Prema...

Oslobodite kuću od dosadnih uljeza: Stavite ovo kod vrata i prozora i smrdibube će BEŽATI od vašeg odma
Oslobodite kuću od dosadnih uljeza: Stavite ovo kod vrata i prozora i smrdibube će BEŽATI od vašeg odma
0

S prvim hladnim danima smrdibube su u potrazi za toplim i suvim prostorima, pa ulaze u naše domove...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 16. 10. 2019.