7 grešaka koje pravite sa začinima

Autor:

Lifestyle

28.08.2019

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Začinjavanje hrane može da predstavlja problem zato što ne postoje utvrđena pravila koliko začina treba dodati jelu koje pripremate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svaki začin je drugačije jačine, tako da odgovarajuća količina umnogome zavisi od same vrste začina, jela i osobe koja to jelo jede, kaže Den Cukarelo, urednik specijalizovan za kuvare TV emisije "America's Test Kitchen".

So i biber ne idu uvek zajedno

Ako vam jela najčešće ispadnu nedovoljno ukusna, to verovatno ima veze sa načinom na koji stavljate začine.

Ako vam jela najčešće ispadnu nedovoljno ukusna, to verovatno ima veze sa načinom na koji stavljate začine

Cukarelo objašnjava koje su to najčešće greške, od stavljanja premalo soli do korišćenja uvek istih začina, i šta treba raditi da bi sve što spremate bilo neodoljivo ukusno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

1. Ne solite dovoljno

Dodavanje soli je izuzetno važno jer mnogo utiče na hranu. Ovaj univerzalni sastojak ima moć da učini meso sočnijim, povrće mesnatijim, slatkiše slađim i još mnogo toga.

2. Ne koristite odgovarajuću količinu soli

Kad god nešto barite, voda treba da bude veoma slana: otprilike kašika soli na četiri litra vode. Iako zvuči kao recept za nešto nejestivo, ovo garantuje da će vaše jelo biti odgovarajuće začinjeno. Osim toga, najveći deo soli će ispariti i/ili završiti u sudoperi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. Uvek koristite crni biber

Crni biber je odličan iz mnogo razloga. Osim ljutine i oštrog ukusa, on povećava sposobnost da osetite ukus jela jer stimuliše rad pljuvačnih žlezda. Međutim, ne morate da ga koristite za sve kao što koristite so. Definitivno može da pojača ukus onoga što pripremate, ali nema tako presudan uticaj kao so.

4. Koristite samo unapred samlevene začine

Dobićete jači ukus ako kupite nesamlevene začine i sameljete ih neposredno pre upotrebe. Mlevenje oslobađa nestabilna jedinjenja koja začinu daju ukus i aromu. Naravno, to znači da treba da kupite mlin za začine, ali oni nisu tako skupi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

5. Začini vam dugo stoje

Ako ste stavili mnogo začina, a i dalje ne osećate njegov ukus, to može da znači da vam taj začin već dugo stoji u polici. Što su svežiji začini, to će biti jači ukus koji daju jelu, a što slabije miriše, to će manje ukusa dati.

6. Začini nisu dovoljno termički obrađeni

Termička obrada začina, kao što je prženje na ulju, puteru ili bez ičega, bolje će osloboditi ukuse. Zato kad možete, termički obradite začine pre svega drugog. Propržite ih u tiganju sa malo ulja dok ne postanu mirisni, a onda dodajte druge sastojke.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

7. Ne probate dok pripremate jelo

Jedini način da zaista znate šta je jelu potrebno jeste da ga probate. Ako stavite mnogo soli i začina na samom početku pripreme jela i ne probate ga dok ne bude gotovo, verovatno neće ispasti baš sjajno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading