Lekovito i zdravo voće: Evo zbog čega je dobro da jedete KRUŠKE

Autor:

Lifestyle

27.08.2019

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kruške, osim što su ukusan dodatak ishrani, prepune su nutritijenata i hranljivih materija. Ova voćka obiluje vlaknima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kruške

Svima je poznato da ishrana koja obiluje vlaknima pomaže pri sprečavanju nadutosti, održavanju zdravog nivoa holesterola, a namirnice pune vlakana su jako dobre u prevenciji raka dojke, srčanih bolesti i dijabetesa tipa dva.

Kruške su izvor niza vitamina C, K, B2, B3 i B6. Idealno su voće za trudnice ili mame koje doje jer sadrže folnu kiselinu. Kada su minerali u pitanju, kruške sadrže kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi, pa će jedna kruška na dan učiniti čuda za vaš imunitet. Sadrže i mineral bor, koji je našem telu potreban radi bolje apsorpcije kalcijuma, što ovu voćku čini jakim saveznikom u borbi protiv osteoporoze.

Kruška je odlična voćka za jačanje imuniteta

Još jedna od prednosti je i to što se kruška smatra hipoalergenskim voćem, što znači da osobe koje su osetljive na hranu mogu da jedu kruške bez straha od štetnih efekata.

100 grama kruške sadrži

RepublikaFoto: pixabay.com
Kruške

- Kalorije 58

- Masti 0,12 g

- Ugljeni hidrati 15, 46 g

- Vitamin C 4,20 g

- Vlakna 3,10 g

- Gvožđe 0,17 g

- Belančevine 0,39 g

- Kalcijum 9 g

NEKOLIKO RECEPATA 

Njoke u umaku od kruške

Sastojci:

- 2 kruške

- češanj belog luka

- kašičica svežeg peršuna

- 25 g maslaca

- kisela pavlaka

- 50 g sira

- 400 g njoka

Priprema:

U loncu zagrejte vodu, dodajte so i ostavite dok ne proključa. Zatim dodajte njoke i kuvajte nekoliko minuta dok ne isplivaju na površinu. Za to vreme iseckajte beli luk, operite i ogulite kruške, pa ih isecite na jednake komadiće. Na tiganju istopite maslac na srednjoj vatri i dodajte beli luk. Kad beli luk dobije zlatnu boju, dodajte kruške, smanjite vatru i kuvajte od četiri do pet minuta, dok ne omekšaju.

Kruškama dodajte pavlaku i sir, pa kuvajte na laganoj vatri dok se sir ne rastopi. Dodajte skuvane njoke i malo vode u kojoj su se kuvale da biste razredili umak. Kuvajte od dva do tri minuta, pa sklonite s vatre.

Foto: pixabay.com
Prava voćka za jačanje imuniteta

Puding od kruške i đumbira

Sastojci:

- 2 manje kruške

- 50 g maslaca

- 50 g brašna

- 50 g šećera ili prirodnog zaslađivača

- jaje

- kašičica đumbira u prahu

- kašika narendane pomorandžine kore

- 2 kašike sirupa od đumbira

Priprema:

Na papiru za pečenje stavite šoljicu za kafu ili posudu za puding i olovkom iscrtajte dva kruga, pa ih isecite makazama. Napravite onoliko krugova koliko želite porcija, a samim tim povećavajte i sastojke. Maslacem namažite unutrašnjost šoljice ili posude, a zatim lagano namastite i isečeni papir.

Kruške operite, oljuštite i isecite na sitne komadiće. Ručnim mikserom ili blenderom izmešajte brašno, maslac, šećer i jaje dok se ne formira testo. Dodajte đumbir i koricu narandže i izmešajte rukom. U posude od pudinga stavite kašiku sirupa od đumbira, dodajte komadiće kruške i na kraju zalijte testom, pa poklopite krugovima od papira. Pecite u mikrotalasnoj četiri minuta na najjačoj temperaturi. Izvadite i kratko ostavite da se hladi. Okrenite posude ili šoljice i izvadite puding.

RepublikaFoto: pixabay.com
Izvor vitamina

Smuti od krušaka i banane za lepši ten

Sastojci:

- kruška

- 1/2 banane

- 100 ml mleka

- 7 badema

- 2 kašike grčkog jogurta

- malo oguljenog đumbirovog korena

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i dobro izmešajte.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading