Šta je peganska dijeta i kako pomoću nje do zdravog tela?

Autor:

Lifestyle

16.08.2019

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reč je o kombinaciji paleo i veganskih dijeta koje se slažu u tome da prerađena hrana nije dobra za savremenog čoveka jer nam njeno varenje teško pada.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Peganska dijeta je mešavina veganske i paleo ishrane. Ali pitate se kako to može da funkcioniše kad životinjski proizvodi nisu dozvoljeni u veganskoj ishrani, a paleo preporučuje jela od mesa? Američki lekar i izumitelj peganske dijete Mark Himan objašnjava da dijete imaju iste principe: puno voća i povrća i neprerađena, prirodna hrana.

Problem u veganskoj ishrani je nedostatak vitamina B12, kog ima u namirnicama životinjskog porekla. U paleo ishrani problem je previše mesa. A kombinacija oba nutritivna kretanja je optimalna. I paleo i veganska dijeta slažu se u tome da prerađena hrana nije dobra za savremenog čoveka jer se od pećinskog pretka u našem organizmu nije mnogo toga promenilo, pa nam varenje prerađene hrane i dalje teško pada. Sa tim se ne slažu svi nutricionisti, ali ako želite da se pridržavate pravila na kojima se zasniva peganska dijeta, svakako zaboravite na mlečne proizvode (onima koji ne mogu bez teksture mleka savetujemo mleka od orašastih plodova ili kokosovo mleko).

Neke dijete imaju previše ograničenja, pa potpuno eliminišu određene namirnice. Svaka grupa namirnica ima svoju svrhu i ulogu kojom daje doprinos našem zdravlju, pa nije preporučljivo da se one u potpunosti odstrane sa menija. Peganizam uzima najbolje od veganske i paleo ishrane, eliminišući ozbiljnu manu obe dijete, a to je malopre pomenuta ekstremna restriktivnost.

PRAVILA PEGANSKE DIJETE

1. Hrana sa niskim glikemijskim indeksom (GLYX)

Voće, povrće i žitarice su dozvoljeni, a zabranjeni su prečišćeni ugljeni hidrati i šećer. I kod voća obratite pažnju da glikemijski indeks nije previsok.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. Mnogo povrća i voća

Povrće i voće treba da čini 50-70% peganske ishrane. Pravilo za povrće je: što tamnije, to zdravije. Dozvoljeno je sve povrće, osim skrobnog (krompir, bundeva, repa) i treba ga jesti u što većoj količini.

3. Koristite prave masti

Dobre masti naći ćete u orasima, ribi, avokadu i maslinovom ulju. Ostale biljne masti su zabranjene.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

4. Malo mesa

Vitamin B12 se nalazi u mesu. U peganskoj ishrani meso zauzima samo 25 procenata obroka.

5. Bez mlečnih proizvoda

Na stolu pegana mlečnim proizvodima nema mesta. Jedino su dozvoljeni proizvodi od ovčijeg i kozjeg mleka, ali u vrlo malim količinama.

6. Izbacite gluten

Jedu se sve žitarice, osim onih koje sadrže gluten (pšenica, ovas, ječam...). Naravno, ni testenine sa glutenom nisu poželjne.

RepublikaFoto: youtube.com/Tasty
Foto: Ilustracija

7. Mahunarke nisu dozvoljene

Pasulj, sočivo, grašak, soju izbegavajte, mahunarke nisu dozvoljene.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

8. Bez šećera

Šećer je tabu u ishrani pegana. Bolje je konzumirati sirup od javora, šećer kokosovog cveta.

9. Nema aditiva

Izbacite svu hranu sa aditivima, kao što su arome i konzervansi i jedite neprerađenu, prirodnu hranu.

Koliko čega

Pre svega važni elementi ove ishrane su povrće i voće i oni pokrivaju najmanje 75% dnevnih kalorija. Jaja su takođe veoma važan element ishrane, dok se meso i riba retko jedu i tretiraju se kao dodatak ishrani. Životinjski proteini ne treba da prelaze 25% unetih namirnica, a meso bi trebalo da bude organsko, odnosno od biljojeda, koji se hrane isključivo prirodno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Peganska ishrana i zdravlje

Prema istraživanjima do sada, peganska ishrana ima blagotvorno dejstvo na zdravlje. Sprečava nastanak upala u telu i podržava pravilno funkcionisanje creva. Svi obroci koji se nalaze u okviru peganske ishrane su skromni u kalorijama, što olakšava držanje vitke figure.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading