Povrće za zdravlje i vitkost! Patlidžan kao ljubičasti lek

AUTOR: E. S. T.

sreda, 14. 8. 2019.| 05:14

0

Patlidžan je povrće karakteristične tamnoljubičaste boje, a vodi poreklo iz Indije i Šri Lanke, gde se uzgajao još pre 3.000 godina. U Evropu je donet u 13. veku, a zbog lekovitih dejstava je vrlo zastupljen u narodnoj medicini.

pixabay.com
Patlidžan

Patlidžan ima sunđerastu strukturu, visok sadržaj vode i vrlo malo kalorija, pa se preporučuje u dijetama. Bogat je kalijumom, koji sa natrijumom reguliše nivo vode u telu i normalizuje rad srca. Ima manje količine magnezijuma, mangana i bakra, a od vitamina je najzastupljeniji B vitamin, i to B1, B3, B6 i folati. Bogat je fitonutrijentima, koji poseduju antioksidativna, antikancerogena i protivupalna svojstva. S velikim udelom dijetalnih vlakana povoljno deluje na zdravlje creva, kao i regulisanje šećera u krvi. Naučna istraživanja su pokazala da antocijan, kojeg ima najviše u kori ploda patlidžana, sprečava nastanak raka želuca.

U narodnoj medicini se u lekovite svrhe koriste svi delovi ovog povrća. Kora (sirova ili osušena) koristi se kao čaj, meso se može primenjivati u vidu obloga, a listovi kao obloga koji hladi i ublažava upale. Od osušenih listova u narodnoj medicini mnogih istočnih zemalja priprema čaj, dok se koren koristi za lečenje astme.

Patlidžan je dugo izbegavan u ishrani zbog gorčine, ali postoje dva jednostavna trika kako da se rešite ovog neprijatnog ukusa. Jednostavno, plod isecite na kriške željene širine, dobro ih posolite i ostavite da se puste vodu, a s njima će izaći i gorčina. Ukoliko nemate vremena, dovoljno je isečene kriške patlidžana potopiti u slanu vodu i gorčina će odmah nestati.

pixabay.com
Patlidžan

100 grama patlidžana sadrži:

* Kalorije 24 kalorije

* Masti 0,19 g

* Ugljeni hidrati 5,7 g

* Proteini 1 g

* Dijetalna vlakna 3,40 g

* Vitamin C 2, 2 mg

* Kalcijum 9 mg

RECEPTI:

pixabay.com

Pita od patlidžana

Sastojci:

500 g tankih kora za pitu

3 patlidžana

glavica crnog luka

0,5 dl kisele vode

0,5 dl ulja

začini po ukus

biber, so

FIL:

2 dl pavlake

2 dl ulja

4 jajeta

prašak za pecivo

Priprema:

Patlidžan oljuštiti i iseci na krupnije kocke, a potom ga obariti u slanoj vodi kako bi omekšao. Ocediti ga i samleti na mašini za mlevenje. Crni luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja, pa dodati mleveni patlidžan, začiniti, te dodati so i biber po ukusu.

Za fil belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Postepeno dodavati jedno po jedno žumance i mutiti sve vreme. Dodati pavlaku, ulje, prašak za pecivo i polako izmešati kako bi se dobila ujednačena smesa. U veću šolju sipati kiselu vodu, ulje i malo soli po ukusu.

Tepsiju nauljiti i unutrašnjost obložiti sa dve kore za pitu. Poprskati mešavinom kisele vode, ulja i soli, premazati sa malo fila od patlidžana, pa pokriti korom. Tako ređati dok se ne potroše kore i fil. Sve preliti filom od jaja i pavlake, te peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

Patlidžan sa parmezanom i mocarelom

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sastojci:

3 patlidžana

2 jajeta

4 šolje prezli

6 šolja gustog paradajz sosa

450 g sitno seckane mocarele

1/2 šolje rendanog parmezana

1/2 kašičice svežeg ili sušenog bosiljka

Priprema:

Patlidžan očistite i isecite na tanke kriške, koje potapate u umućena jaja, pa u prezle, a potom slažete u podmazan pleh. Ubacite u rernu zagrejanu na 175 stepeni Celzijusa i zapecite, ne više od pet minuta. Potom preko patlidžana sipajte sos od paradajza, pospite mocarelom i parmezanom, pa ponovo poređajte patlidžan, koji je pre toga umočen u jaja i prezle. Ređajte dok ne potrošite sve sastojke, s tim da vam na vrhu bude patlidžan. Manji deo mocarele ostavite sa strane. Peći u rerni oko 35 minuta, dok patlidžan ne dobije zlatnožutu boju. Izvadite iz rerne, pospite ostatak mocarele i vratite u zagrejanu pećnicu dva-tri minuta, koliko da se sir istopi. Pospite bosiljkom, isecite na veće kocke i služite.

Punjeni patlidžan

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sastojci:

4 manja patlidžana

200 g mlevenog mesa

crvena paprika

4 manja paradajza

glavica crnog luka

4 čena belog luka

šolja pirinča skuvanog al dente

so, biber

Priprema:

Isecite patlidžan po dužini i malom kašičicom izdubite sredinu, koju proprižite na malo ulja da porumeni. U drugoj posudi ili dubljem tiganju izdinstajte sitno seckan crni i beli luk, dodajte mleveno meso, začine i dinstajte na tihoj vatri od pet do sedam minuta. U ovu smesu dodajte pirinač i začinite po želji.

Izdubljeni patlidžan filujte tako što ćete prvo sipati smesu sa mesom, pa prodinstanu sredinu patlidžana, a odzogo poređajte kolutove paprike i manje komade paradajza. Pecite u reni 15 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Možete ukrasiti sitno iseckanim svežim bosiljkom.

MALI TRIKOVI ZA SAVRŠEN IZGLED: Tajne lepote holivudskih zvezda i slavnih pevačica
MALI TRIKOVI ZA SAVRŠEN IZGLED: Tajne lepote holivudskih zvezda i slavnih pevačica
0
MANJE NEGO ŠTO PREDSTAVLJAJU: Koliko kilometara stvarno mogu da pređu električni automobili?
MANJE NEGO ŠTO PREDSTAVLJAJU: Koliko kilometara stvarno mogu da pređu električni automobili?
0

KOMENTARI 0


Ne volite cveklu, a morate da je jedete: Probajte da je spremite kao najukusniju čorbu...
Ne volite cveklu, a morate da je jedete: Probajte da je spremite kao najukusniju čorbu...
0
Preukusni vege recepti: Morate da isprobate
Preukusni "vege" recepti: Morate da isprobate
0
(VIDEO) Špagete iz rerne za tili čas
(VIDEO) Špagete iz rerne za tili čas
0
Drevni ruski lek protiv maljavosti! Pepeo oraha za prirodnu epilaciju
Drevni ruski lek protiv maljavosti! Pepeo oraha za prirodnu epilaciju
0
MANJE NEGO ŠTO PREDSTAVLJAJU: Koliko kilometara stvarno mogu da pređu električni automobili?
0

MANJE NEGO ŠTO PREDSTAVLJAJU: Koliko kilometara stvarno mogu da pređu električni automobili?

Sve više zaposlenih plače na poslu, a ovo je trenutak kad treba da razmislite o promeni istog!
0
Sve više zaposlenih plače na poslu, a ovo je trenutak kad treba da razmislite o promeni istog!
Obrnuta dijeta protiv jo-jo efekta! Trener Kim Kardašijan otkriva kako do vitkosti
0
Obrnuta dijeta protiv jo-jo efekta! Trener Kim Kardašijan otkriva kako do vitkosti
ŠOKANTNI PODACI: Više od polovine guglanja završi bez klika na link!
Hi-tech

ŠOKANTNI PODACI: Više od polovine "guglanja" završi bez klika na link!

itvesti.info, Republika

 - utorak, 20. 8. 2019. u 04:30 0

Google je najmoćnija i najposećenija internet pretraga na svetu - to znamo odavno, a sada je to još jednom potvrđeno kroz podatke...

(VIDEO) Neverovatna ljubav! Pogledajte kako izgleda upoznavanje psa i tek rođene bebe
Ljubimac

(VIDEO) Neverovatna ljubav! Pogledajte kako izgleda upoznavanje psa i tek rođene bebe

Republika

 - utorak, 20. 8. 2019. u 04:13 0

Ako ste odlučili da udomite psa, imaćete životnog saputnika koji će biti tu za vas uvek. Čak i ako nikada niste imali psa, shvatićete...

Šta je najbolje da pijete kada letite avionom?
Putovanja

Šta je najbolje da pijete kada letite avionom?

b92.net

 - utorak, 20. 8. 2019. u 03:12 0

Kada letite avionom često osetite potrebu i neopisivu želju da popijete piće.

Tri fenomenalne kućne metode za glatku kožu vrata i dekoltea!
Lepota

Tri fenomenalne kućne metode za glatku kožu vrata i dekoltea!

zenskimagazin.rs, Republika

 - utorak, 20. 8. 2019. u 02:11 0

Nažalost, sa godinama naša koža gubi svoj sjaj i čvrstoću u ovim oblastima. Savetujemo vas kako da brzo popravite izgled kože u ovoj...

HOROSKOP ZA 20. 8. - Devicama predstoje sudbinski susreti, Škoprije su nezadovoljne
Horoskop

HOROSKOP ZA 20. 8. - Devicama predstoje sudbinski susreti, Škoprije su nezadovoljne

E. S. T.

 - utorak, 20. 8. 2019. u 01:49 0

Kako ste danas? Da li ste za akciju? Ma ne za "tu" akciju, nego za posao, druženje, obilazak rodbine? Da li vas boli nešto? Ma ne "boli me...

Ove stvari ih rasplaču za tren! Pogledajte šta vaš horoskopski znak pogađa pravo u srce
Ove stvari ih rasplaču za tren! Pogledajte šta vaš horoskopski znak pogađa pravo u srce
0

Otkrivamo vam koje vas to stvari najčešće rasplaču po mišljenju astrologa.

Porno glumica otkrila koju grešku žene najčešće prave u krevetu!
Porno glumica otkrila koju grešku žene najčešće prave u krevetu!
0

Dejzi Morgan je zvezda filmova za odrasle, a u nedavnom intervjuu za "Whimn" otkrila je grešku koju...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih u drugim medijima

    Naslovna za 21. 8. 2019.

anketa