ČUDOTVORNO VOĆE! Evo zbog čega je dobro da jedete SMOKVE

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

04.08.2019

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smokve su voće koje koje ima jedinstven, sladak ukus i teksturu, pune su hrskavih semenki. Sveže smokve su veoma delikatne zato se često suše i od njih se prave džemovi i slatka. U suvim smokvama možete uživati tokom cele godine i lako su dostupne dok je sa svežima situacija malko drugačija. Karakteristične su za područje Bliskog istoka i Mediterana gde su toliko cenjene da su Grci zakonom zabranili njihov izvoz

RepublikaFoto: pixabay.com
Smokve

Smokve su bogate prirodnim šećerima, mineralima i upijajućim vlaknima. Minerali koji preovladavaju u ovom voću su kalijum, kalcijum, magnezijum, gvožđe i bakar. Veoma su bogat izvor antioksidanata, vitamina A i K, te pospešuju opšte zdravlje organizma.

Smokve se često preporučuju kao veoma delotvorno, prirodno laksativno sredstvo zbog količine vlakana koju sadrže. Većina nas u ishrani koristi veće količine natrijuma koji vodi do nedostatka kalijuma, a neravnoteža između ova dva minerala može dovesti do povišenog krvnog pritiska. Ishrana bogata svežim voćem i povrćem među kojima su i sveže smokve prirodnim putem podiže nivo kalijuma i time utiče na snižavanje krvnog pritiska. Zbog dijetalnih vlakana, smokve mogu biti sjajna poslastica ukoliko ste na dijeti i želite izgubiti koji kilogram. Hrana bogata vlaknima obezbeđuje osećaj sitosti te sprečava glad i želju za slatkišima.

Kada se kupuju i kako se čuvaju smokve


Sezona smokava počinje u kasno leto i traje sve do jeseni što opet zavisi od vrste smokava. Veoma su delikatne i lako propadnu zato ih ne bi trebalo čuvati duže od dan ili dva nakon kupovine. Kada kupujete smokve birajte one koje imaju lepu, živu boju, čvrste su na dodir i po sebi nemaju tragove udaraca. Zrele smokve su veoma slatke, a kad ih donesete kući perite ih netom pre upotrebe, ne ranije. Čuvajte ih u frižideru najviše dva dana, ukoliko su zrele. Ako su još uvek zelene čuvajte ih na sobnoj tempraturi da sazriju.

Suve smokve sa druge strane mogu puno duže da stoje. Važno je samo da kupite one koje na sebi nemaju tragove plesni i mekane su na dodir. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu ili u frižideru.
Mogu se konzumirati sa kožom i bez, u zavisnosti koliko je koža tvrda i naravno vašeg ličnog ukusa.
Jedina briga kad je u pitanju veća konzumacija smokava jesu oksalati koji se u njima nalaze, a koji imaju veoma laksativno dejstvo i zato ne preterujte ukoliko ne želite proliv tokom godišnjeg odmora.

Foto: instagram.com/ jennifer.garner
Foto: Ilustracija

Visok nivo magnezijuma

Magnezijum je jedan od osnovnih elemenata koji štite naš nervni sistem od stresa. Vrlo je bitan za kosti, imunitet, zdravlje mozga. Podstiče zdravlje i vitalnost, leči brojne bolesti i znatno usporava proces starenja. Suve smokve sadrže trostruko više magnezijuma nego sveže.

Obiluje kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, bakrom, vitaminima B6, C i betakarotenom
Vrlo nizak sadržaj masnoća i veći sadržaj vlakana nego bilo koje drugo voće i povrće jedan su od razloga zašto bi smokvu trebali konzumirati svaki dan. Pektin je topivo vlakno koje smanjuje holesterol u krvi, dok triptofan pomaže kod problema s cirkulacijom i kod nesanice.

Visok nivo prirodnih šećera

Visok nivo fruktoze osiguratće da vaš mozak radi brže, bolje prima i razvrstava informacije. Naravno oprez postoji kod dijabetičara prilikom konzumacije suvih smokava koje sadrže dvostruko više šećera nego sveže.

Suve smokve izvrstan su izvor brojnih nutrijenata


Ujedno su praktičan i nutritivno vredan obrok za sportiste rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji s orašastim plodovima mogu poslužiti kao idealan međuobrok. Čaj od smokve leči bolesti jetre, grla, disajnih organa, žučnog kamenca, mehura.

Dokazano je povoljno delovanje na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Brojna istraživanja otkrila su vezu sa potencijalnim antikarcinogenim delovanjem, benzaldehid i kumarini kojima smokva obiluje. Ispitivane veze u naučnim istraživanjima pokazali su obećavajuće rezultate posebno kada je reč o karcinomu prostate i kože.

Sveža smokva sadrži do 80 posto vode i 60 posto prirodnog šećera


Zato je dobrobit konzumiranja smokve mnogostruka baš kao i načini konzumiranja. Slatkasti bogati ukus smokve savršeno se slaže sa slanim ukusima, poput ovčijeg ili kozijeg sira, možemo je dodati raznim kompotima ili jelima od pernate živine. Od sveže smokve možemo napraviti kompot, pekmez i fermentirana pića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading