DOBRA SU ZANIMACIJA, A JOŠ BOGATE VITAMINIMA: Semenke suncokreta da budete zdravi i lepi

Autor:

Lifestyle

21.07.2019

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Semenke suncokreta, osim što su dobra zanimacija, obiluju još i vitaminima E i B, kao i mineralima - selenom, magnezijumom... Narodna medicina ovim semenkama daje veliki značaj u lečenju reume, artritisa, za jačanje vida, usporavanje starenja, dok savremena ističe da su veoma korisne za funkcionisanje nervnog sistema, kao i da pomažu obolelima od multiple skleroze.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zahvaljujući bakru, koji se nalazi u ovim semenkama, kosti i zglobovi će biti fleksibilniji

Prevencija raka

Seme suncokreta sadrži selen, koji je poznat po tome što igra važnu ulogu u prevenciji raka. Bogate su antioksidantima, vitaminom E i selenom, koji mogu da neutralizuju štetne radikale, štiteći tako organizam od brojnih bolesti današnjice, kao što su kardiovaskularna i maligna oboljenja. Takođe, mogu da umanje i upale kože, bolove u zglobovima i ublaže probleme nastale usled astme.

Za zdravije srce

Imaju mnogo vitamina E, koji je važan za srce, a dobro utiču i na sniženje holesterola i krvnih lipida. Samo 28 g suncokretovih semenki pečenih na ulju obezbeđuje čak 76 odsto preporučene doze vitamina E. Smatra se da tokoferoli, glavni elementi vitamina E, imaju važnu ulogu u sprečavanju bolesti koje su u vezi sa starenjem (kancer i bolesti srca).

Jačaju kosti

Pored kalcijuma kostima je neophodan bakar i magnezijum, koji je najbolja garancija da će kosti biti zdrave i sprečava grčeve u mišićima. Zahvaljujući bakru, koji se nalazi u ovim semenkama, kosti i zglobovi će biti fleksibilniji.

RepublikaFoto: pixabay.com

Jača imunitet i podstiče probavu

Semenke suncokreta su bogate i vitaminom B, koji obnavlja oštećene ćelije i podstiče izgradnju novih. Pospešuje metabolizam i energiju tela, jača imunitet i preporučuje se trudnicama. Suncokret je pun i dijetalnih vlakana, koja poboljšavaju probavu, a redovna upotreba može da spreči zatvor.

Odlične za kožu, kosu i nokte

Takođe, vitamini i minerali iz ovih semenki pomoći će kosi i noktima da zablistaju. Vitamin E, kojim su bogate, odličan je za obnovu kože, kao i u borbi protiv starenja. Takođe, sprečava pojavu akni i može da pomogne kod ekcema. Suncokret je još bogat i mastima koje mogu da smanje nivo lošeg holesterola. Preporučuje se da se semenke konzumiraju u prirodnom stanju.

Oprezno, kalorične su

Dok su masti, vitamini i minerali iz semenki suncokreta svakako dobri za naše zdravlje, ne treba preterivati sa njihovom konzumacijom jer su veoma kalorične. Savetuje se jedna šaka semenki suncokreta dnevno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading