ORGANIZAM NE PODNOSI MESO: 10 upozorenja da prekinete sa unosom namirnica životinjskog porekla

Autor:

Lifestyle

02.09.2017

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da biste nadoknadili količinu proteina u telu, nema potrebe da budete mesožder, postoji gomila drugih namirnica bogatih proteinima, koje možete da unosite umesto mesa

Meso izaziva mnoge zdravstvene probleme

Često čujemo kakav je to ručak bez mesa, pa ne prođe dan da ne pojedemo nešto od namirnica životinjskog porekla. Ipak, previše mesa može da dovede do mnogih nuspojava, poput vrtoglavice, umora, gorušice, dehidratacije i lošeg zadaha. 

Moguće je i da ga ne podnosite dobro, odnosno da ste intolerantni na njega, piše Business Insider. Ovo je 10 znakova da vaše telo ne podnosi meso najbolje.

1. Umor i vrtoglavica

Kada unesete veliku količinu proteina istog trenutka možete da osetite umor. To je direktna posledica, smanjene količine ugljenih hidrata u telu, tvrde stručnjaci. Ukoliko uz umor imate i gorušicu, znajte da vam meso zaista ne prija i da se telo muči da ga svari.

2. Dehidracija

Kada jedete previše mesa telo počinje da sagoreva rezerve masti razbijajući ih na ketone, odnosno, male deliće.

Povišena količina tih ketona u organizmu utiče na pojačan rad bubrega koji troše mnogo vode. Rezultat ovog procesa je dehidracija.

3. Loš zadah

Neprijatan miris iz usta, znak je da količinu mesa koju ste uneli telo ne može da svari. Osim toga ako se telo napinje da svari proizvode životinjskog porekla, to će uticati i na ostale terlesne mirise, poput znoja.

4. Glavobolja

Ako unesete više proteina, a smanjite unos ugljenih hidrata velika je šansa da ćete osetiti neprijatan bol u glavi. Dakle, što je veća razlika između unosa proteina i ugljenih hidrata to će glavobolja biti jača. 

5. Slabost

Pored glavobolje, slabost je još jedan simptom povećanog unosa proteina, a smanjenog unosa ugljenih hidrata. Slabost ćete osetiti, zato što je otežan rad mišićnoj masi u telu, usled smanjenja šećera.

6. Nadimanje

Nadutost je još jedan znak da vam količina mesa koju ste uneli ne prija. Ako se uz to osećate loše i nevoljno, pokušajte da na neko vreme orestanete sa unosom mesa. 

7. Kamen u bubregu

Unošenjem belog mesa u organiyam, kroz creva unosimo i veću količinu azota. Posledica toga je višak kalcijuma koje telo pokušava da izbaci kroz bubrege.

8. Ubrzan rad srca

 Blaga tahikardija, nepravilan ili ubrzan srčani ritam, nastaće ukoliko se prejedete mesa, jer je meso jedan od najvećih izvora proteina.

9. Dijareja

Dijareja je česta nuspojava kada se prejedete mesa. Tako da bi trebalo d arazmuislite o tome da li je meso neophodno na kuhinjskoj trpezi.

10. Zatvor

S povećanim unosom proteina, telo ih teže razgrađuje, pa je stolica tvrđa i lakše nastaje zatvor. Osim toga, zatvor može da nastane i zbog crvenog mesa koje je bogato masnoćom. Mastima treba mnogo više da se razgrade.

Pogledajte kako izgledaju GMO svinje čije meso konzumiramo

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading