DA SRCE RADI KAO SAT: Ruski narodni recepti za život posle srčanog udara

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravilna ishrana je najvažnija za oporavak i prevenciju ponovnog srčanog udara i zato bi trebalo izbaciti štetne proizvode - masne, slane, slatkiše, začine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Med je odličan za oporavak srca

Porazna statistika kaže da u Srbiji svakog dana srčani udar doživi 47 ljudi, a u proseku 15 umre. Može li čovek da bude zdrav posle preležanog infarkta? Ovo pitanje postavlja svako ko je jednom imao problem sa srcem. Odgovor je da može, naravno uz pridržavanje određenih pravila, kaže ruski kardiolog Valentin Šumakov.

Pravila, međutim, ne bi trebalo da vam padnu teško, pošto bi njih trebalo da se pridržava svaki čovek, a ne samo onaj ko je preživeo srčani udar.

ISHRANA KLJUČNA

Pravilna ishrana je jedan od ključnih faktora oporavka nakon infarkta i prevencije ponovnog srčanog udara. Zato bi iz ishrane trebalo da izbacite štetne proizvode (masno, slano, slatkiši, umaci i začini).

Foto: ST/D. SIMIĆ
Prasetinu treba izbegavati

- Morate da smanjite holesterol u krvi jer je on glavni uzrok arterioskleroze (bolest velikih i srednjih mišićnih arterija). Njegovom povećanju znatno doprinosi hrana bogata holesterolom (žumance, džigerica, svinjetina...) i zasićenim masnim kiselinama (punomasni mlečni proizvodi, masti životinjskog porekla). Umesto ovoga, u ishranu ubacite sveže povrće, ribu i morske plodove. Količina potrošene tečnosti po danu ne bi trebalo da pređe 1-1,5 litara, a unos soli svesti na minimum - kaže Šumakov.

Osobe sa povećanom telesnom težinom moraju vratiti težinu u normalu. To ne podrazumeva strogu dijetu, već smanjenje kalorijskog sadržaja na prihvatljive standarde. Takođe, prema njegovim rečima, kontrola pritiska je veoma važna jer, ukoliko je on visok, to čak pet puta povećava rizik od još jednog infarkta. Zbog toga je važno da se terapija uzima redovno, čak i kada je pritisak normalan.

ZABORAVITE NA DUVAN

Fizička aktivnost je takođe veoma bitna. To, naravno, ne podrazumeva težak napor, već umerenu šetnju, i to tri puta nedeljno po pola sata. Na taj način se smanjuju masne naslage, opada sklonost ka formiranju trombova, a razvijaju se dodatni sitni krvni sudovi koji hrane srčani mišić i normalizuje se holesterol. Među važnim stavkama je i san, i to najmanje sedam sati, ali bi istovremeno trebalo zaboraviti na suvišna nerviranja i emocionalna uzbuđenja.

- Na cigarete morate odmah zaboraviti, budući da je jedan od najznačajnijih uzročnika infarkta upravo strast prema cigaretama - zaključuje Šumakov.

RepublikaFoto: pixabay.com

RECEPTI

Melem za jačanje srčanog mišića

  • koštice kajsije
  • med
  • kora od limuna

Ruski narodni lekar Genadij Malahov osmislio je svoj recept za jačanje srčanog mišića i bolji rad srca. Uzmite 20 koštica od kajsija. Sameljite njihova jezgra i pomešajte sa istom količinom prirodnog meda i sitno narendanog žutog dela kore od neprskanih limunova. Sve dobro izmešajte. Dobijeni melem držite u dobro zatvorenoj tegli u frižideru. Uzimajte po jednu ravnu kafenu kašičicu melema tri puta dnevno, pre jela.

Desert za bolji rad srca

  • orasi
  • jabuka
  • nar

Izmiksajte jezgra od pet oraha, jednu jabuku i semenke jednog nara. Sve izmešajte i dodajte dve kašike meda. Ovu ukusnu i lekovitu masu, koja jača srce, jedite uz čaj.

Ukusnom mešavinom protiv srčane slabosti

  • sušene kajsije
  • suvo grožđe
  • orasi
  • limun

Sameljite 300 grama sušenih kajsija, 300 grama suvog grožđa, čašu očišćenih oraha i dva cela imuna sa korom. Sve dobro izmešajte sa jednom čašom meda i držite u tegli u frižideru. Uzimajte po kašiku tri puta dnevno, pola sata pre jela.

Foto: pixabay.com

Beli luk protiv visokog pritiska

  • glavica belog luka
  • maslinovo ulje

Sameljite glavicu belog luka i stavite u teglu. Dodajte čašu bilo kog nerafiniranog ulja (najbolje maslinovo). Ovo treba da odstoji 24 časa, pa procedite kroz dvostruku gazu. Sutradan uzmite čašu i sipajte u nju jednu kašiku ulja s lukom, pa dodajte u čašu jednu kašiku sveže isceđenog limunovog soka. Popijte ovo pola sata pre jela. Terapiju uzimajte tri puta dnevno tokom tri meseca.

Recept doktorke Kasjanenko

  • med
  • cimet

Izmešajte dve kašičice meda sa kašičicom mlevenog cimeta, dok se masa ne ujednači. Uzimajte po jednu kafenu kašičicu ove smese tri puta dnevno pre jela. Kurs lečenja traje 10 dana. Ruska doktorka Valentina Kasjanenko kaže da ovo narodno sredstvo hrani srčani mišić aktivnim materijama, a cimet razređuje krv i deluje protiv upala.

Savet moskovskog onkologa Irine Filipove

  • sveži šampinjoni
  • sveže zelje
  • lipov med

Uzmite pet svežih šampinjona, najbolje ubranih pre manje od 24 časa. Takođe treba da budu sa potpuno zatvorenim šeširićima. Operite ih i prelijte ključalom vodom. Obrišite salvetom i iscedite ih da dobijete bistar sok. Zatim uzmite mlado zelje i iscedite iz njega sok, da dobijete jednu punu kašičicu soka. Pomešajte sok od šampinjona i sok od zelja i dodajte jednu kašiku prirodnog lipovog meda. Ovo je količina leka za tri dana. Čuvajte ga u dobro zatvorenoj tegli u frižideru. Svako jutro na prazan stomak pojedite po trećinu smese (manje od pola kašike). Ovaj lek se koristi za lečenje bolesti srca i snižavanje lošeg holesterola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading