Ove 3 namirnice mogu da vas zaštite od raka dojke i produže vam život

Autor: Telegraf, Republika

Lifestyle

03.05.2019

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ishrana bogata kafom, voćem i povrćem može da vas zaštiti od raka dojke, jer su naučnici došli do saznanja da je hrana bogata folnom kiselinom odlična u smanjenju rizika od raka dojke u menopauzi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Hlorogenska kiselina, vrsta folne kiseline koja se nalazi u kafi, voću i povrću ima najjači efekat. Istraživanje su vodili naučnici sa Univerziteta Navara i Univerziteta Jaen iz Španije. Sve učesnice su popunjavale upitnik u kome su se izjašnjavale koliko često konzumiraju neke namirnice od 136 koje su im bile ponuđene.

Računali su procenat folne kiseline koji su unosile iz hrane bogate njome, a u zavisnosti od toga bile su podeljene u tri grupe. One sa najvišim procentom imale su 62 odsto manje šanse da obole od raka dojke u poređenju sa onima koje su imale najmanju vrednost.

Naučnici su došli do zaključka da konzumiranjem namirnica bogatih hlorogenskom kiselinom kao što su kafa, voće i povrće dolazi do smanjenja rizika od raka dojke u menopauzi. Ovakva ishrana smanjuje upalne procese u tkivu, oksidativni stres koji oštećuje tkivo i stvara insulinsku rezistenciju.

Kafa kako su govorili, ipak nije toliko štetna

Foto: pixabay.com
 

Zbog toga lekari savetuju da svakoga dana jedemo 5 porcija različitog voća i povrća, da nam se obroci baziraju na krompiru, hlebu, pirinču i celim zrnima žitarica.

Voće i povrće: Nezaobilazno u zdravoj ishrani

RepublikaFoto: pixabay.com

Unosite najmanje 30 grama proteina dnevno, konzumirajte mlečne proizvode sa manje masti, jedite pasulj, sočivo, jaja, ribu, meso i druge proteine, a zasićene masti svedite na minimum. Pijte 6-8 čaša vode i unosite najviše 6g soli i 20g zasićenih masti ako ste žena i 30g ako ste muškarac na dnevnom nivou.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading