Boja tanjira povećava apetit: Restorani brze hrane teraju na prejedanje

Autor:

Lifestyle

27.08.2017

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kolorit zidova, tanjira, pribora i jačina osvetljenja mogu da utiču na to koliko jedemo, pa čak i šta jedemo i zato restorani brze hrane liči jedan na drugi i imaju prostor osmišljen tako da vas podstakne da pojedete više. Meso spremaju gotovo na isti način, a zemičke su industrijski proizvedene

RepublikaFoto: pixabay.com
Restorani brze hrane kriju cake za prejedanje

Na ulicama i u restoranima brze hrane možete da pojedete meso ispečeno za pet minuta, pečeno u moru ulja i sa ogromnom količinom soli. Mnogi ljudi odlaze u ove restorane, gde doručkuju, ručaju i večeraju bez obzira na to što većina zna da su projektovani na osnovu psihološke igre u kojoj gubite svest o štetnosti tako što jedete iz specifičnih posuda u jednoličnom prostoru, a dobijate holesterol i masne naslage.

Svaki restoran brze hrane liči jedan na drugi.  Koriste boje poput žute i crvene jer povećavaju apetit, a samim tim i profit kompanija koje drže lance nezdrave hrane. Dr Brajan Vonsink, direktor Laboratorije za hranu i brendove na Kornel univerzitetu, navodi da boja zidova, tanjira, pribora i jačina osvetljenja mogu da utiču na to koliko jedemo, pa čak i šta jedemo.

- Već dugo postoji mišljenje da boje podstiču ili umanjuju unos hrane. Radi se o tome da bi trebalo da postoji kontrast između boje hrane i boje tanjira na kom se poslužuje - objašnjava doktor i dodaje:

RepublikaFoto: pixabay.com
Svako mesto gde se prodaje brza hrana liči jedno na drugo

- Na primer, ako se beli ugljeni hidrati posluže na tanjiru tamne boje, to ističe razliku između boja i čini vas svesnim veličine porcije. Bez tog kontrasta, unećete 18 odsto više hrane - kaže dr Vonskin.
Promena boje tanjira i činija može da vam pomogne u kontroli veličine porcija. Odrasle osobe pojedu 92 odsto bilo čega što sami sebi posluže, tako da, ako sipate mnogo, mnogo ćete i pojesti.
- Veličina porcije porasla za 138 odsto u odnosu na sedamdesete godine prošlog veka, što predstavlja jedan od glavnih uzroka problema gojaznosti - piše časopis The Journal of Nutrition.
Ukoliko ne možete da zaobiđete restorane gde je hrana uglavnom spremljena kao namirnica za konzumiranje s nogu i uglavnom dovodi do prejedanja, a ne do sitosti, doktor Vonskin preporučuje nekoliko saveta da se kontrolišete i izađete kao pobednik iz brzog restorana:

 1. JEDITE POLAKO Ako jedete prebrzo, veće su šanse da ćete se prejesti ili da nećete shvatiti da ste siti, ali ako obratite pažnju na to kako jedete, to jest ako jedete polako i sa više pažnje, veća je verovatnoća da ćete napraviti bolji izbor kad je u pitanju hrana, što može da dovede do mršavljenja.

 2. SIVI TANJIR Koristite tanjir neke umirujuće boje kao što je bledoružičasta ili siva, jer su tako veće šanse da usporite i obratite pažnju na svoj obrok i okruženje.

3. PLAVA PODLOGA Smanjite unos ugljenih hidrata tako što ćete ih poslužiti na plavoj podlozi.

4. ČETVRTINA TANJIRA Dijetetičar Džena Obeid kaže da je važno da pratite svoje porcije - jedna četvrtina tanjira je idealna porcija.

RepublikaFoto: pixabay.com

Beli tanjire izbegavajte ako volite slatkiše

 

5. NIKAKO BELI TANJIR Ako ste skloni preteranom unosu ugljenih hidrata, nemojte ih posluživati na belim tanjirima. Umesto toga koristite one crvene, tamnoplave ili crne boje.

6. MOŽE I VELIKI TANJIR Teorija o malim činijama/malim porcijama je mit, kažu istraživači sa Univerziteta u Liverpulu u Velikoj Britaniji. Nakon eksperimenta sa kokicama, zaključili su da su "učesnici jeli više kada su koristili manje činije". Oni kažu da manji tanjir znači da su veće šanse da ćete uzeti repete.

7. SAKRIJTE SLATKIŠE Prestanite da jedete između obroka tako što ćete slatkiše uviti u foliju i nećete vizuelno doći u iskušenje.

8. KONTRAST Poslužite slatkiše kao što je sladoled od vanile u činiji tamne boje ili sladoled od čokolade u beloj činiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading