Jaja hrane mozak, ali samo ako ih ovako pripremate!

Autor: Republika

Lifestyle

20.03.2019

05:14

Jaja sadrže vitmaino A i proteine, dobra su za imunitet, kožu i kosti, hrane mozak i bogata su holesterolom.

pixabay.com
Spremite na pravi način jaja i biće zdravija

- Dve trećine holesterola u krvotoku zapravo proizvodi sam organizam. Holesterol iz kokošjih jaja ima manju ulogu u metabolizmu nego što ljudi misle - kaže Berthold Koletzko, sa dečje univezitetske bolnice u Minhenu.

Nutricionisti ističu da je ključ zdravlja uravnotežena ishrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika. 

- Naša topla preporuka je konzumiranje do tri jaja nedeljno - rekla je PR Nemačkog nutricionističkog društva (DGE) Antje Gahl i dodala:

Pazite kako pripremate jaja

Da li su jaja zdrava ili ne, zavisi od načina na koji ćete ih pripremiti. Jaje prženo u ulju i servirano sa slaninom nikoga neće učiniti zdravijim.

pixabay.com
Ovo nikako nije zdrav način za pripremanje jaja

Savet:

  • Jaja treba dobro provuhati ili ispržiti jer takav način pripreme ubija salmonelu.
  • Ako želite da ih jedete sirova, vodite računa  da su sveža. Može isprobati tako što ih se stavi u čašu vode.
  • Ostane li jaje na dnu, sveže je. Ako polako 'izlazi' prema površini, treba ga provuhati ili ispržiti.
  • Ako 'izroni' na površinu, najbolje je da ga bacite.

 

To uključuje i jaja u drugim namirnicama poput hleba, kolača, testenine ili majoneza. 

Svako s visokom nivoom holesterola ili s nekim drugim kardiovaskularnim poremećajem morao bi da se drži preporuke o maksimalno tri jaja nedeljno.

Zdrave osobe mogu da ih jedu i više, a ostala ishrana mora biti uravnotežena.

- Jaja sadrže i lecitin, "hranu za mozak", odnosno za živčani sistem, te su odlična za stariju populaciju - kaže Koletzko.

Komentari (0)

Loading