SAVETI RUSKOG PSIHOLOGA: Borovnica i ginko biloba spas za pamćenje

Lifestyle

18.03.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nekim oblicima demencije, moguće je u potpunosti vratiti sećanje i razmišljanje ako neurolog na vreme konstatuje signale. Alchajmerova bolest se može samo usporiti, ali u ranim fazama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čaj iz listova ginkgo bilobe poboljšava pamćenje

Dijagnoza "demencija" je ozbiljan šok za svaku osobu, bez obzira na pol i godine života. To je momenat kada se svi životni planovi menjaju. U veoma kratkom roku bolest ograničava kontakt sa drugim ljudima, otežava govor i pamćenje ubrzano bledi.

U ovakvim situacijama najvažnija je podrška porodice, prijatelja, partnera, koji moraju znati kako da se ophode prema obolelom. Čak 83 odsto muškaraca i žena starijih od 60 godina ima blage poremećaje pažnje, pamćenja i govora. Ovo je posledica prirodnih promena u odnosu na život, ali to ljude ne sprečava da normalno žive. Kod 25 odsto starijih osoba, ovi poremećaji se pretvaraju u demenciju.

U knjizi "Demencija: dijagnostika, lečenje, nega pacijenta i prevencija" doktor Igor Damulin i psiholog Aleksandar Sonin savetuju šta da radimo kada neko ko nam je blizak dobije dijagnozu demencije.

- Nije važno šta je uzrok demencije, jer te nepovratne nepravilnosti u radu mozga dramatično menjaju život osobe. On više ne razume i ne pamti nove informacije, ne misli logički, ne prepoznaje ni svoju decu. Postepeno gubi sve životne veštine i ne može ostati sam, ne može više da se raduje, čudi, nema empatije, potpuno gubi identitet - objašnjava ruski psiholog Sonin.

Oni koji žive sa dementnom osobom takođe počinju da žive novi, drugačiji život.

- Zbog toga je često neophodno žrtvovati posao i brojne životne navike. Pošto je prosečna dužina života u porastu, broj osoba obolelih od demencije se takođe povećava. U današnjem svetu je više od 36 miliona ljudi, a u Rusiji oko 1,5 miliona obolelo od demencije. U nekim oblicima demencije, moguće je u potpunosti vratiti sećanje i razmišljanje. Za druge, na primer, za Alchajmerovu bolest, može se samo usporiti razvoj simptoma, ublažiti njihova manifestacija, ali u ranim fazama. Zato je na prvim alarmnim signalima važno kontaktirati s neurologom - kaže Sonin.

Dijagnoza određuje budućnost

Onog trenutka kada postavi dijagnozu demencije, lekar je mora saopštiti pacijentu i njegovim članovima porodice. Sa tim saznanjem pacijent će moći da planira blisku i daleku budućnost, da razmišlja o finansijskim i drugim pitanjima. Na početku bolesti, oboleli može da učestvuje u terapiji. Nažalost, ne postoji način da se spreče simptomi demencije, njegovi glavni uzroci ili da se zaustavi razvoj bolesti.

Deset saveta ruskog psihologa Sonina za sve bližnje osobe obolele od demencije:

  • Govorite polako i tečno
  • Izbegavajte naglo podizanje tona. Osoba koja pati od demencije reaguje na intonaciju
  • Pobrinite se da skrenete pažnju na svoje reči. Da biste to uradili, nežno dodirnite osobu, pogledajte je oči. Ako sedi, sedite i budite na istom nivou s njom
  • Inicijativa u razgovoru treba da pripada vama
  • Kako se razvija demencija, pacijentu će biti teže da sam pokreće razgovor
  • Formulišite pitanje tako da se na njega može odgovoriti sa: da, ne ili ne znam
  • Ako vas ne razume, čak i ako više puta ponovite istu frazu, pokušajte drugačije da formulišete rečenicu
  • Prošlost pamte bolje od sadašnjosti
  • Sa pacijentom sa demencijom pokušajte da razgovarate češće o dalekoj prošlosti, to ga smiruje
  • Ako je prestao da odgovara na vaše fraze, nikada ne govorite o njemu kao trećoj osobi u njegovom prisustvu, to degradira njegovo dostojanstvo
  • Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
    Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

    Komentari (0)

    Loading