VOĆE U BORBI PROTIV BOLESETI: Lepota i zdravlje iz koštica

Autor:

Lifestyle

01.09.2017

03:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koštičavi delovi višnje, kajsije, lubenice i drugog voća mogu znatno da ubrzaju proces regeneracije organizma ako ih iskoristite na pravi način.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne bacajte semenje lubenice

Koštičavo voće najzastupljenije je tokom letnjih dana, kada je našem organizmu neophodna detoksikacija i osvežavanje organizma. Koštice višnje, kajsije, lubenica i drugog voća mogu znatno da ubrzaju proces regeneracije organizma, pa ne bi trebalo da ih bacate, već posle uživanja u letnjim plodovima prirode napravite čajeve, meleme, obloge... Srpski telegraf predstavlja moći koštica za koje možda niste znali.

Semenke višnje

Iako ih često bacamo gde stignemo, košticama može da se napuni jastuk koji se primenjuje kao toplo-hladna obloga kod nesanice, reumatizma i menopauze.

Semenke lubenice

Da biste iskoristili semenke lubenice, potrebno je da ih skuvate, sameljete ili ispečete. Ove semenke deluju kao antioksidanti, pomažu u lečenju od crevnih parazita, pospešuju širenje krvnih sudova i koriste se kao prirodni laksativ.

Koštice kajsije

Zbog sadržaja cijanida ne bi trebalo da jedete više od dve dnevno. Koštice kajsije su izvor vitamina B17, za koji se pretpostavlja da ubija ćelije raka i izgrađuje imunitet.

Semenke nara

Deluju kao diuretik, dok njihovo ulje sprečava razvoj tumornih ćelija, a takođe uništava neke vrste salmonele, izazivače tifusa.

Koštice grožđa

Poznato je da se ulje koštica grožđa koristi za podmlađivanje kože lica, njeno toniranje i zatezanje. Ulje je puno polinezasićenih masnih kiselina i sprečava lepljenje holesterola na krvne sudove. Koštice deluju i antialergijski.

Semenke papaje

Samo jedna kašičica semena papaje može da podstakne detoksikaciju jetre. Istraživanja su pokazala da semenke papaje takođe mogu da poboljšaju rad bubrega.

Semenke dinje

Oljuštene semenke dinje odlično hrane i regenerišu kožu, pa se koriste i kao maska za lice u kozmetici, ali i u borbi protiv proširenih pora.

Koštice breskve

Koriste se za proizvodnju lekova protiv kašlja, svraba i stomačnih problema, ali ni u kom slučaju ne bi trebalo da ih jedete. Razlog za to je amigdalin, sastojak u koštici koji se u organizmu pretvara u otrovnu supstancu.

Seme bundeve

Sivozelena kožica na semenu bundeve je najvredniji deo sa pregršt hranljivih materija. Pre svega, semenke bundeve pomažu kod uvećane prostate i u radu mokraćnih kanala. Semenke su odlične za izbacivanje glista.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading