BOKVICA UBLAŽAVA KAŠALJ: Lekovitost jedne od najrasprostranjenijih biljaka na svetu

Autor:

Lifestyle

18.02.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od najjačih prirodnih lekova bokvicu sigurno srećete gotovo svakodnevno: pored puta, u parku, dvorištu i ne znajući koliko je ova biljka lekovita. Kao jedna od najrasprostranjenijih biljaka, u lekovite svrhe koristi se vekovima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Bokvica sadrži čitav niz vitamina i minerala

Iako je i stabljika bokvice lekovita, uglavnom se koriste njeni listovi, koji se beru od početka maja do avgusta, dok je biljka u cvatu, a seme još nije sazrelo. Listovi se suše u hladovini, na promaji, a lekoviti su samo oni listovi koji zadrže zelenu boju i kad se osuše.

Foto: pixabay.com

Bokvica sadrži čitav niz vitamina i minerala, kao što su vitamini C i K, zatim tanin, pektin, holin, gvožđe, kalijum, kalcijum, a sadrži i veoma važan glikozid aukubin. Zahvaljujući svim ovim aktivnim sastojcima, bokvica deluje kao antibiotik. Sveže isceđen sok se koristi za lečenje kašlja, bronhitisa i plućnih bolesti.

Sadrži alantoin, supstancu koja podstiče stvaranje novih ćelija, pa je zato opravdano narodno verovanje da pomaže u lečenju kožnih bolesti, rana, posekotina, opekotina i ujeda insekata. Mast koja sadrži ekstrakt bokvice je dobro biljno sredstvo koje ublažava alergijske reakcije kože. Dobar je lek protiv akni i rozacee. Kada se posečete, opečete ili vas ujede insekt, dovoljno je da pronađete list bokvice, operete ga malo, izgnječite među prstima i stavite na povređeno mesto.

U lečenju se upotrebljavaju muška (dugolista, uskolista) i ženska (širokolista) bokvica. Neki travari misle da je muška bokvica delotvornija u lečenju bolesti disajnih organa, a ženska bokvica se pre preporučuje u lečenju kožnih oboljenja. Ipak, obe su i te kako lekovite.

RECEPTI

ČAJ OD BOKVICE

Kašičicu osušenih listova bokvice prelijte sa dva i po decilitra tek provrele vode, poklopite i stavite na stranu neko vreme da odstoji. Dobijenu smesu dobro procedite i pijte do tri puta tokom dana. Ujutru će vam pomoći za bolje izbacivanje nagomilanog šlajma, te ga tada obavezno upotrebite. Bokvica se preporučuje ljudima koji pate od bronhitisa, naročito u kombinaciji sa bršljanom i majčinom dušicom. Ove tri biljke zajedno čine fantastičnu mešavinu za lečenje pomenute bolesti i ako imate takvih problema, obavezno je probajte.

Foto: pixabay.com

ČAJ PROTIV VAGINALNIH INFEKCIJA

Blagotvorni čaj od bokvice može biti odlična prva pomoć i kod uporne vaginalne infekcije. U tu svrhu prave se blage i tople obloge koje se koriste za spoljašnje i unutrašnje čišćenje i sapiranje. Pola kafene kašičice osušene i sitno naseckane bokvice prelijte decilitrom ključale vode. Kada se malo prohladi, natopite tampon čajem i koristite za intimnu negu.

ČAJ PROTIV KAŠLJA

Od sušenih listova bokvice pravi se čaj, a od svežih se izvlači ekstrakt tj. sirup koji čisti disajne organe od nagomilane sluzi, smiruje nadražaj i pomaže nam da iskašljemo sadržaj koji se nalazi u bronhijama i plućima. Kombinacija ova dva leka je više nego dobra.

SIRUP OD BOKVICE

Pronađite odgovarajuću teglu koja se dobro zatvara. U nju ređajte listove bokvice, na koje se dodaje red smeđeg šećera, pa opet bokvice i tako naizmenično sve do vrha. Smesu dobro nabijte, zatvorite teglu i držite na ujednačenoj temperaturi tri meseca, najbolje zakopanu u zemlji. Posle 90 dana, iscedite dobijeni sirup od bokvice i pijte ga svakodnevno.

BOKVICA I MED ZA ŽELUDAC

Foto: pixabay.com

Svežu bokvicu dobro operite nad jačim mlazom vode kako biste uklonili svu prljavštinu, zemlju i ostale nečistoće. Nakon pranja, sitno je iseckajte i sameljite u blenderu (poslužiće i mašina za meso). Sve stavite u sokovnik, dobro promešajte i iscedite tečnost. Sirup od bokvice sa medom je posebno lekovit i za tu namenu koristite isključivo pravi domaći, prirodni med. Stavite duplo veću količinu meda u odnosu na čist sirup. Uzimajte ovaj lek tri puta na dan i to po jednu supenu kašiku. Čuvajte ga u frižideru i nemojte ga uzimati na potpuno prazan stomak ako vas muče želudačne tegobe.

SALATA OD BOKVICE

Bokvica ne samo što je jestiva, već je i ukusna prolećna salata (sadrži vitamin C i provitamin A, fitoncide i soli kalijuma), koju možete pomešati sa mladim lišćem maslačka, dragoljuba ili potočarke, začiniti bundevinim uljem, limunovim sokom i morskom solju. Takođe, bokvicu možete obariti sa mladim izdancima koprive i dobiti ukusno varivo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading