KRALJICA LETA Breskva štiti od brojnih bolesti

Autor:

Lifestyle

20.08.2017

15:41 >> 15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konzumiranjem ovog ukusnog voća možemo da sprečimo rizik od pojave raka, alergija, virusnih i bakterijskih infekcija, bubrežnih oboljenja, čira na želucu...

RepublikaFoto: pixabay.com
Breskve

Breskve bi tokom leta trebalo da jedemo u velikim količinama. One ne samo da osvežavaju i slade nepca već utiču i na celokupan rad organizma. Zahvaljujući snažnim antioksidansima, vitaminima C i E, konzumiranjem breskve možete da sprečite rizik od pojave raka i preventivno utičete na mnoga oboljenja. Osim toga, vitamin C pomaže u borbi protiv alergija, virusnih i bakterijskih infekcija. Visoki nivo kalijuma u plodu breskve zaslužan je za sprečavanje bubrežnih oboljenja, kao i za prevenciju čira na želucu. Vlakna prisutna u breskvi pospešuju detoksikaciju organizma, čuvaju zdravlje srca i odlična su namirnica za mršavljenje i lepotu kože. Predstavljamo sve blagodeti omiljenog letnjeg voća.

1. Smanjuje rizik od raka

Breskva može da pomogne u borbi protiv delovanja slobodnih radikala, zbog snažnog antioksidansa, vitamina C. Vlakna iz svih vrsta voća i povrća, pa tako i iz breskve, takođe se povezuju sa smanjenim rizikom od raka, naročito raka debelog creva.

2. Pomaže kod mršavljenja

Breskve sadrže vrlo malo kalorija, pa je odlična za zdravo mršavljenje. Kada pojedete jednu breskvu, unećete samo 60 kalorija, a u isto vreme osnažićete organizam nutritivnim svojstvima iz breskve. Istovremeno ćete ga bogato opskrbiti vrednim nutritivnim sadržajem. Hlorogenska kiselina, prisutna u nekim vrstama voća i povrća, pa i u breskvi, dokazano pospešuje sagorevanje nagomilanih masnoća u telu i tako doprinosi mršavljenju i smanjenju holesterola.

3. Štiti zdravlje očiju

Zahvaljujući vitaminu B2, plodovi breskve su odličan saveznik dobrog vida. Osim toga, beta-karoten je odgovoran za zdravlje očiju, a breskve sadrže veliku količinu tog antioksidansa. Ovaj provitamin neguje i štiti mrežnjaču oka od slobodnih radikala.

4. Održava lepotu kože

Vitamin C igra važnu ulogu u formiranju kolagena, proteina čiji se nedostatak posebno negativno odražava na koži. Ovaj vitamin, ako se konzumira u svom prirodnom obliku ili ako se nanosi na kožu lokalno, može smanjiti bore, a takođe preventivno deluje na oštećenja kože uzrokovana suncem. Vitamin E u breskvi štiti i hidrira kožu kao i vitamin A, koji daje mekoću koži, usporava znakove starenja i doprinosi svežem i zdravom izgledu kože.

5. Smiruje nervozu

Nedostatak magnezijuma može negativno da se odrazi na funkcionisanje centralnog nervnog sistema. Tako prisustvo magnezijuma iz breskve smiruje, opušta mišiće i ublažava nervozu uzrokovanu stresom. Brojna istraživanja su pokazala da unos hrane bogate kombinacijom magnezijuma i kompleksa vitamina B ima pozitivan uticaj u lečenju hiperaktivnog poremećaja kod dece.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading