Simbol Malog Božića i dana Svetog Vasilija Velikog: Vasilice su novogodišnji kolači, a ovo je tradicionalni recept!

Autor: Republika

Lifestyle

14.01.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vasilica je kolač koji se sprema za Novu godinu (Mali Božić). Negde se novogodišnji kolač zove maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, u Resavi Mečka povojnica, u Leskovačkoj Moravi paprenica.

RepublikaFoto: youtube.com/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja
Foto: Ilustracija

U Pomoravlju  istočnoj Srbiji nazivaju ga i vasuljica. Negde predstavlja kolač sreće i u njega stavljaju novac.

U nekim delovima Srbije se mali okrugli kolači vasilice daju deci za pokoj duša umrlih, a negde čobanima da ih pojedu kod stoke. Sam naziv ovog kolača, kao i neki detalji običaja, ukazuju na vezu sa grčkom vasilopitomi, kao i sa novogodišnjim kolačem basila kod Oseta i Kartvela na Kavkazu.

RepublikaFoto: youtube.com/Hanuma kocht - Hanumina kuhinja
Foto: Ilustracija

Osim vasilice, negde se novogodišnji kolač zove maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, u Resavi Mečka povojnica, u Leskovačkoj Moravi paprenica. U njega su stavljani mnogi simboli domaćinstva – zrna svih žitarica, tikve, duleka, pasulja, delići raznih voćnih plodova i znamenja zdravlja (komadić drenovine) i bogatstva (metalni novčić).

Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić! U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vasilica od projinog brašna

Sastojci: 3 šoljice projinog brašna, 3 šoljice pšeničnog brašna, 3 jaja, 2 šoljice ulja, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 3 šoljice kisele vode.

Priprema: Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo. Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.

Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.

Mnoge domaćice pripremaju vasilicu kao i božićnu česnicu - prema starom receptu za domaći hleb.

Često, vasilica se šara sa tri cevčice od zove ili tri drenove grančice, uvezane crvenim koncem, što predstavlja svetu Trojicu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading