Napravite ukusan prebranac za Badnji dan

Autor:

Lifestyle

06.01.2019

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pasulj koji najčešće spremamo za Badnji dan je beli pasulj koji se kuva sa začinima, lukom i soli, ali bez dodatka mesa jer je dan kada se posti. Najčešće mu se od začina dodaje paprika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Mnoge domaćice kažu da im je pasulj koji kuvaju na Badnji dan mnogo ukusniji nego bilo koji drugi koji spremaju tokom godine. 

Odličan su izvor vlakana i proteina, ima malo masti i kalorija. Sadrži minerale kao što su gvožđe i cink, odličan je izvor vitamina B, uključujući i folnu kiselinu. Ukoliko kupujete pasulj u konzervi, obratite pažnju na količinu soli i šećera koji sadrži.

Porcija pasulja koja se preporučuje ide do 200 grama, a preporučuje se da se ova količina jede jednom u 5 dana. Razlog je taj da iako je pasulj odličan izvor vlakana, ima manje hranljivu vrednost nego neke druge vrste povrća.

Kuvani ili zapečeni pasulj je odličan za izbalansiranu ishranu, ali ga treba jesti uz neko povrće, jaja i slabosvarljive ugljenie hidrate kako biste obezbedili hranljive materije bez mnogo soli i šećera.

Najbolje je da sami skuvate pasulj i na taj način iskontrolišete količinu soli i šećera koje stavljate u kuvani pasulj.

Potrebno vam je 500 grama belog pasulja, 2 glavice crnog luka srednje veličine, jedna glavica belog luka, kašika aleve paprike, vegeta ili so, biber, ulje i lorberov list.

Ostavite pasulj da prenoći u vodi, a ujutru ga ocedite, stavite u lonac i prelijte ga vodom. Kuvajte ga dva sata uz povremeno dodavanje vode. Crni luk možete da isečete na polovine i ubacite ga da se kuva sa pasuljem, ili ga iseckajte na sitn ekomadiće i propržite u ulju. Dofajte mu i sitno seckan beli luk, alevu papriku i dinstajte desetak minuta.

Pasulj ocedite, prebacite ga u zemljanu posudu, pospite vegetom i biberom i dodajte luk. Promešajte i zapecite u rerni na 180 stepeni. Kada je spremno pospite ga proprženom alevom paprikom na ulju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading