Svemogući začin koji morate da imate u kući: Rusi biberom leče skoro sve

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crni biber je lek za svaku prehladu, ali i ozbiljna oboljenja zglobova i kože poput okoštavanja i vitiliga.

RepublikaFoto: pixabay.com
Biber topi masne naslage i pomaže osobama koje se bore sa viškom kilograma

Začin koji tera na kijanje i većini ljudi ne prija njegov specifično oštar miris... Pogađate, reč je o biberu. Taj sveprisutan začin obavezno se dodaje u supe, čorbe, mleveno meso i marinade, ali s obzirom na to da sadrži brojne vitamine i antibakterijska svojstva, kesica bibera u zrnu trebalo bi da bude i obavezan deo svačije kućne apoteke.

Ruska narodna medicina potencira lekovita svojstva bibera, naročito u slučajevima najobičnijih prehlada i kašlja, kada se preporučuje da, pre svega, dobro zabiberite hranu koju jedete. Osim na bronhije, biber blagotvorno deluje i na organe za varenje tako što sprečava nastanak gasova i dijareja, ali i pospešuje izbacivanje mokraće i štetnih otrova.

Zanimljivo je da biber topi masne naslage i pomaže osobama koje se bore sa viškom kilograma, ali i to da je veoma dobar za kožu. Naime, u zrnu bibera nalazi se piperin, sastojak koji deluje kao stimulator za reprodukciju pigmenta, koji može pomoći čak i u lečenju vitiliga.

Ipak, biber nije za svakoga. Lekari upozoravaju da ovaj začin može izazvati kontraindikacije kod osoba koje imaju anemiju, akutne bolesti bešike i bubrega, kao i ulcerozni kolitis. Biber nije preporučljivo konzumirati u velikim količinama ni posle operacija na stomaku ili crevima.

TERAPIJE BIBEROM

PREHLADA

Za lečenje klasične prehlade napravite tablete od zrna bibera i zrna grožđa tako što ćete iz grožđa izvaditi semenke i umesto njih ubaciti jedno zrno bibera. Takvu tabletu uzimajte četiri-pet puta dnevno, po 30 minuta pre obroka.

Foto: pixabay.com

VISOKA TEMPERATURA

Pola kašičice bibera u zrnu prelijte čašom crnog vina, to kuvajte 10 minuta i procedite. Popijte pre spavanja kad ste prehlađeni ili kad imate visoku temperaturu.

KAŠALJ, ANGINA, BRONHITIS

Kašiku samlevenog crnog bibera pomešajte sa čašom meda i uzimajte po kašičicu te smese tri puta dnevno. Smesi možete dodati i četvrtinu kašičice rendanog đumbira. U lečenju kašlja pomaže i ako gram crnog bibera u prahu operete vodom i uzimate tri puta dnevno pre obroka.

ZUBOBOLJA

Mlevenim crnim biberom istrljajte desni iznad zuba koji vas muči i bol će postepeno nestati. Savetuje se da dva-tri puta nedeljno čistite zube mešavinom soli i mlevenog crnog bibera je to sprečava razvoj karijesa i osvežava dah.

GASOVI U CREVIMA

Lovorov list srednje veličine sameljite u prah i pomešajte sa prstohvatom mlevenog bibera. Kašičicu dobijenog praha pojedite i odmah potom popijte topao zeleni čaj.

Foto: pixabay.com

BOLOVI U ZGLOBOVIMA

Kašiku mlevenog crnog bibera pomešajte sa čašom maslinovog ulja i ostavite smesu da vri pet-10 minuta. Ohladite je i procedite. Masirajte time mišiće u slučaju bolova, išijasa, malaksalosti, neuritisa facijalnog nerva, problema sa zglobovima i okoštavanja.

VITILIGO

Mleveni crni biber pomešajte s brašnom od graška (samleveni suvi grašak) i soje u jednakim delovima. Potom dodajte smesi kokošju mast. Pre spavanja time mažite svetle delove kože. Terapija treba da traje 40 dana.

BRADAVICE

Da se oslobodite visećih mladeža i bradavica nanesite na njih tanak sloj pudera pomešanog sa mlevenim biberom.

UNIVERZALNA OBLOGA

Pomešajte samleveni biber, med i brašno u istom odnosu. Stavljajte obloge od ove smese na bolna mesta kad vas muče prehlada, reumatizam i neuralgija.

SNAGA I POTENCIJA

Mleveni biber pomešajte sa šećerom u prahu u odnosu 1:1. Pola kašičice mešavine rastvorite u šolji mleka i popijte.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading