Smrzli ste se? Ove namirnice će vas ugrejati

Autor:

Lifestyle

17.12.2018

04:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Toplotni efekti određenih namirnica na organizam su potvrđeni još u učenjima dalekog istoka, npr. u kineskoj medicini, ajurvedi ali i u narodnim običajima evropskih kultura.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako konzumirate hranu koja greje, naročito će vam biti nadražena sluzokoža usta, kao i zadnji deo ždrela. Time se podstiče krvotok. Krvni sudovi se šire, puls se ubrzava i telesna temperatura raste – više se znojimo i organizam na taj način sam sebe štiti od pregrevanja.

Zbog toga su začinjena jela toliko popularna u toplim klimatskim zonama. Uz pojačano znojenje se olakšava rashlađivanje tela. Nasuprot tome, u hladnim regionima štite od prehlade i hladnih ruku i nogu.

Naime, u jela koja greju spadaju kari, čili, đumbir, biber, buđavi sir, kora cimeta, jagnjeće meso i divljač, kao i sve vrste roštilja. Žitarice poput pirinča, prosa ili spelte su same po sebi neutralne, ali pečenjem ili kuvanjem mogu dobiti svojstva zagrevanja. Šljive, breskve, kajsije i nar, kao i povrće morač, slatki krompir, bundeva hokaido, suvo grožđe, kakao, orasi, ovčiji i kozji sir, parmezan, bundevino ulje, sirće, pečeni luk i kestenje su poznati kao namirnice koje greju. Tu spadaju i salame, piletina, jegulje, rakovi, jastozi, bakalar, losos, tuna, inćuni, riba list i sve vrste dimljene ribe. Brojni začini: peršun, bosiljak, origano, majčina dušica, pinjoli i cimet. Poslednji na spisku je s razlogom naročito popularan u vreme Božića.

RepublikaFoto: pixabay.com
Supa dobro poznat grejač

Najpoznatije i najomiljenije jelo koje greje je supa. Još su je naše bake kuvale satima. I danas se pileća supa koristi za jačanje organizma i podsticanje imuniteta u hladnim danima. Preporuke za ovaj recept se mogu naći još u spisima jednog jevrejskog učenjaka iz dvanaestog veka. U međuvremenu je dejstvo ovog zimskog klasika i naučno potvrđeno. Tim istraživača sa univerziteta u Nebrasci je pronašao da sastojci sveže pileće supe zaista deluju protiv infekcija gornjih disajnih puteva. Uspešno se smanjuje aktivnost belih krvnih zrnaca koja učestvuju u procesu prehlade. Naučnici još uvek ne mogu da objasne koji su to sastojci koji imaju blagotovorno dejstvo. Utvrdili su samo da se vrelom parom vlaži sluzokoža i na taj način se grlo i nos brže oslobađaju sekreta. Supa takođe predstavlja dodatak dnevnom unosu tečnosti, što je naročito dobro za imunitet. Ako želite da povećate toplotni efekat supe, dodajte komad đumbira prilikom kuvanja. Ili malo ljute paprike. Ili morač. Uvek možete pratiti svoj instikt i spremati ono što vaš stomak voli. Bez brige: Sigurno neće kao sledeći sastojak preporučiti kivi. Ili krastavce. Stomak zna šta prija telu, prenosi activebeauty.rs

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading