KORISTITE SUPERDIJETALNO POVRĆE: Boranija je najbolja zamena za meso

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski neurolog i fizijatar Dimitrij Šubin ovo povrće preporučuje vegetarijancima kao adekvatnu zamenu za proteine iz životinjske hrane. Zeleni pasulj ima komponente koje smanjuju nivo šećera u krvi i zato se preporučuje dijabetičarima.

RepublikaFoto: pixabay.com
200 grama je idealna dnevna doza boranije

Teško je zamisliti hranu koja našem telu donosi mnogo prednosti i korisnih sastojaka, a istovremeno perfektno pročišćava creva i samim tim ceo organizam od raznih toksina. Takva namirnica postoji, Rusi je zovu zeleni pasulj, a kod nas je poznatija kao boranija. Ona je izuzetno bogata vitaminima i mikroelementima koji čoveku obezbeđuju normalan i uravnotežen rad nervnog sistema, normalizuju metabolizam i povećavaju otpornost na infekcije.

Obilje karotena, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, cinka i gvožđa, a uz to jod i folna kiselina, kao i niz vitamina iz grupe B čine boraniju superhranom, kako za decu, tako i za odrasle. Ruski lekari naročito ističu značaj dijetalnih vlakana u boraniji koja pospešuju smanjenje telesne težine.

Ruski neurolog i fizijatar Dimitrij Šubin kaže da boranija treba da bude nezaobilazan deo svačije ishrane, kao i da je veoma dobro utiče na zdravlje kostiju.

- Najbolja je barena ili kuvana, dok zamrznuta ili konzervirana sadrži smanjenu koncentraciju zdravih vlakana, ali svakako i takva treba da se jede kada nemamo svežu. Sirova boranija je za izbegavanje jer je u tom obliku štetna za organizam - navodi Šubin.

On boraniju preporučuje pre svega vegetarijancima i ljudima koji ne jedu meso kao adekvatnu zamenu za proteine iz životinjske hrane. Zeleni pasulj ima komponente koje smanjuju nivo šećera u krvi za razliku od mesnih proizvoda i zato se ova namirnica preporučuje dijabetičarima.

- Takođe, oni koji u vreme religioznih praznika i posta ne jedu hranu životinjskog porekla obavezno bi trebalo da spremaju boraniju - napomenuo je Šubin.

Ruski doktor ističe da treba biti obazriv jer boranija može da bude štetna ukoliko je jedemo u prevelikim količinima.

- Preporučena dnevna doza je oko 200 grama. Previše boranije, kao i u slučaju drugih mahunarki, može poremetiti rad organa za varenje jer pospešuje stvaranje gasova i nadutost. Mala deca, trudnice i majke dojilje zato treba na neko vreme da stopiraju ili prorede upotrebu ovog povrća - kaže Šubin i dodaje da su slučajevi alergije na boraniju izuzetno retki.

ŠTA BORANIJA RADI ZA NAS

  • reguliše nivo šećera
  • poboljšava imunitet
  • pospešuje varenje
  • čuva srce, reguliše pritisak
  • jača kosti
  • štiti od raka

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading