SRPSKI TELEGRAF NA RADIONICI KUVANJA: Vegansko je i te kako ukusno

AUTOR: Katarina MARTIĆ

sreda, 21. 11. 2018.| 12:06 >> 12:06

0

Recepte za svoje specijalitete otkriva Marija Kojčinović, kuvarica koja sprema jela bez namirnica životinjskog porekla.

e-stock/J. JOVANOVIĆ
Salata sa grilovanim celerom, mladim spanaćem i peršunom

Neupućeni su uvereni da hrana bez mesa, mlečnih proizvoda i jaja ne može biti ukusna. Marija Kojčinović, kuvarica isključivo veganskih i vegetarijanskih specijaliteta, razuverila je sve koji su bar jednom probali njene ukusne obroke. Radila je u nekoliko restorana, sprema ketering i drži radionice kuvanja hrane bez namirnica životinjskog porekla. Na pitanje zbog čega, kaže:

- I sama sam vegetarijanac, od detinjstva me meso nije privlačilo, uvek sam više volela povrće. Kada sam se zbog studiranja preselila i počela da spremam hranu sama, to je bila hrana bez mesa. Sestra mi je vegan, a ja ipak konzumiram mleko i mlečne proizvode. Jaja ne - objašnjava Marija i naglašava da je dosta dugo proučavala indijsku kuhinju, koju obožava.

Ono što svakome preporučuje da proba (i mesožderima, koji sigurno neće ostati imuni na to) jeste vegan tortelini sa punjenjem od batata i paprike. Kao prilog, tu je vegan beli krem od indijskog oraha sa rukolom i belim lukom, salata sa mladim spanaćem, peršunom i grilovanim celerom. Za kraj tu je veganski limun tart sa malinama.

Recepti

Vegan tortelini sa punjenjem od batata i paprike (40-60 tortelinija)

Sastojci:

e-stock/J. JOVANOVIĆ
Marija sa tortelinima

Testo:

  • 600 g mekog brašna T-500
  • 2/3 kašičice kurkume
  • 260 ml tople vode ili akvafabe (vode od kuvanja leblebija)
  • Punjenje:
  • 500 g batata
  • 100 g ajvara
  • 1/2 kašičice soli
  • 1-2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice bibera
  • 2 kašike maslinovog ulja

Za dovršavanje:

  • Maslinovo ulje i naseckano bilje

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa, operite i nasecite batat uzdužno na četvrtine (ostavite koru), poređajte na pleh, pa pecite oko 15 minuta, dok ne postane sasvim mekan. Izvadite iz rerne da se prohladi. Pomešajte sve sastojke za testo i brzo umesite. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se odmara dok napravite punjenje. Oljuštite spoljnu koru sa batata. Pomešajte u činiji batat, ajvar, beli luk i začine, pa izgnječite dok ne dobijete gustu smesu (možete koristiti štapni mikser). Podelite testo na četiri dela. Razvucite testo na debljinu od milimetar. Nasecite na kockice ili kružiće prečnika pet mm. Vrećicom za filovanje ili malom kašičicom stavite na svaki kvadratić malo punjenja, premažite jednu ivicu sa malo akvafabe, pa ga zatvorite rukama, oblikujte u torteline i slažite na poslužavnik prekriven brašnom ili pek-papirom. U ovoj fazi ih možete i zalediti. Veću količinu vode grejte dok ne provri u velikoj šerpi, posolite i ubacujte torteline, po nekoliko komada. Nakon četiri, pet minuta kuvanja izvadite ih pažljivo na poslužavnik i prelijte sa malo maslinovog ulja. Zatim nauljite širi nelepljiv tiganj, propržite malo belog luka i naseckanog bilja, pa pažljivo dodajte torteline da se malo proprže na ulju. Servirajte sa vegan kremom, graniširajte svežim biljem i sveže mlevenim biberom.

Vegan beli krem od indijskog oraha sa rukolom i belim lukom (500 g krema)

Sastojci:

  • 200 g sirovog indijskog oraha
  • 4 kašike limunovog soka
  • kašičica soli
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice asafetide, opciono
  • 1/2 kašičice crnog bibera
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 200 ml vode

Priprema:

Potopite indijski orah preko noći u hladnu vodu ili 30 minuta u ključalu. Ocedite indijski orah, dodajte sve sastojke osim vode i umutite u blenderu. Postepeno dodajte malo-pomalo vode i blendirajte dok ne postane gusta kremasta masa. Možete po ukusu dodati sveže bilje, dimljenu papriku, pesto ili razne začine.

e-stock/J. JOVANOVIĆ
Priprema krema

Salata sa mladim spanaćem, peršunom i grilovanim celerom (6 porcija)

Sastojci:

  • 100 g mladog spanaća
  • 1 kg celera
  • 2 veze peršuna
  • zelena jabuka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • sok od jednog limuna
  • biber, so, bilje
  • po želji malo suvog grožđa

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Oljuštite celer i nasecite ga na štapiće kao za deblji pomfrit. Nauljite, posolite, dodajte biber i beli luk po želji i stavite ga da se peče 15 minuta. Izvadite i ostavite da se prohladi. Pomešajte maslinovo ulje, limunov sok i so. Operite spanać, naseckajte jabuku na sasvim tanke štapiće i peršun sasvim sitno. Pomešajte sve sastojke sa ohlađenim celerom i ostavite da se marinira oko 10 minuta. Po želji, možete dodati kus-kus ili skuvanu heljdu u ovu salatu i dobiti obrok-salatu. Takođe, uz nju lepo idu masline i rukola.

e-stock/J. JOVANOVIĆ

Limun tart sa malinama (8-16 porcija)

Sastojci:

Za kore:

  • šolja belog brašna
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • kašika smeđeg šećera
  • 1/2 šolje kokosovog ulja
  • 2 kašike hladne vode

Fil:

  • 1/2 šolje šećera
  • 1/2 šolje + kašičica gustina
  • 1/2 šolje vode
  • narendana korica limuna
  • vanilin-šećer
  • 1/2 šolje limunovog soka
  • 100 g smrznutih malina
  • 3 kašike kokosovog ulja

Priprema:

Sipajte brašno, sodu, so i šećer u širu posudu, promešajte, pa dodajte kokosovo ulje i utrljajte ga rukama dok smesa ne dobije strukturu hlebnih mrvica. Dodajte vodu, brzo umesite testo i prekrijte ga folijom da odstoji 10 minuta. Razvijte testo, stavite ga u kalup obložen papirom za pečenje, pa pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 18 minuta. Pomešajte gustin i šećer, pa dodajte vodu, dobro promešajte žicom dok ne postane glatka smesa bez grudvica i stavite u šerpu da se prokuva. Mešajte, a kada proključa i zgusne se, skinite sa vatre. Dodajte limunov sok, koricu limuna, kokosovo ulje i maline i dobro promešajte, pa izlijte preko pečene kore. Ostavite da se hladi par sati u frižideru. Možete dekorisati svežim voćem, veganskim sladoledom ili posnim šlagom.

Ukus kojem nećete moći odoleti: Domaći majonez gotov za 15 minuta!
Ukus kojem nećete moći odoleti: Domaći majonez gotov za 15 minuta!
0
ISPOVEST PREDATORKE! Dečko me je više puta ostavljao jer sam ga UBIJALA u KREVETU: Kada imamo SE*S, oseća se loše jer me nije ZADOVOLJIO!
ISPOVEST PREDATORKE! Dečko me je više puta ostavljao jer sam ga UBIJALA u KREVETU: Kada imamo SE*S, oseća se loše jer me nije ZADOVOLJIO!
0

KOMENTARI 0


Ovsena kaša za dobro jutro: Započnite dan laganim i ukusnim doručkom!
Ovsena kaša za dobro jutro: Započnite dan laganim i ukusnim doručkom!
0
(RECEPT) Ugodite nepcima: Kolač od čokolade i kafe kakav još niste probali!
(RECEPT) Ugodite nepcima: Kolač od čokolade i kafe kakav još niste probali!
0
(RECEPT) Praznična trpeza za Veliki petak: Uživajte u preukusnoj ribljoj čorbi!
(RECEPT) Praznična trpeza za Veliki petak: Uživajte u preukusnoj ribljoj čorbi!
0
(RECEPT) Bolja nego u restoranu: Idealna krem supa od krompira!
(RECEPT) Bolja nego u restoranu: Idealna krem supa od krompira!
0
Banana pred spavanje i biće uspešno knjavanje: Iznenadiće vas moći ove čarobne voćke!
0

Banana pred spavanje i biće uspešno knjavanje: Iznenadiće vas moći ove čarobne voćke!

Ukus kojem nećete moći odoleti: Domaći majonez gotov za 15 minuta!
0
Ukus kojem nećete moći odoleti: Domaći majonez gotov za 15 minuta!
Android 11 komplikuje instaliranje aplikacija van Google Play prodavnice
0
Android 11 komplikuje instaliranje aplikacija van Google Play prodavnice
(VIDEO) Preslatko! Maca usvojila bodljikavu siročad
Ljubimac

(VIDEO) Preslatko! Maca usvojila bodljikavu siročad

mojljubimac

 - subota, 6. 6. 2020. u 04:13 0

Jedna neobična i neverovatna priča dolazi iz Sadgorod Zoo vrta iz mesta Vladivstok, Rusija.

Kako će Srbi ovog leta na more: Samo jedan put vodi do Grčke
Putovanja

Kako će Srbi ovog leta na more: Samo jedan put vodi do Grčke

Telegraf, Republika

 - subota, 6. 6. 2020. u 03:12 0

Grčka će posle 15. juna početi da prima turiste iz 29 zemalja, što će svakako obradovati brojne srpske turiste koji tredicionalno u tu...

Kako da tvoja koža izgleda savršeno ovog leta!
Lepota

Kako da tvoja koža izgleda savršeno ovog leta!

Republika

 - subota, 6. 6. 2020. u 02:11 0

Baš kao i odeća, u vreme letnih meseci vaša rutina nege lica takođe treba da bude laganija. Zato se prebacite na nežnije varijante...

HOROSKOP ZA SUBOTU 6. 6. - Vodolije će se ostvariti na poslovnom planu, Device ulaze u novo ljubavno poglavlje
Horoskop

HOROSKOP ZA SUBOTU 6. 6. - Vodolije će se ostvariti na poslovnom planu, Device ulaze u novo ljubavno poglavlje

Republika

 - subota, 6. 6. 2020. u 01:49 0

Dobro, vreme je da malo pogledamo i u nebo... Planeta levo, planeta desno, konstalacija ovde, konstelacija onde - toliko je toga što nam...

Astrolozi otkrivaju: Horoskopski znak može da se promeni, evo kako se to dešava
Horoskop

Astrolozi otkrivaju: Horoskopski znak može da se promeni, evo kako se to dešava

Republika

 - subota, 6. 6. 2020. u 01:49 0

Astrološki stručnjaci tvrde da horoskopski znak u kome smo rođeni može da se tokom života promeni.

5 stvari koje se ne uče o seksu – a svi bi trebalo da ih znaju
5 stvari koje se ne uče o seksu – a svi bi trebalo da ih znaju
0

Edukacija o seksu ne bi trebalo da se završi posle srednje škole, kada je većina znanja do kog...

Saveti iskusnih majstora: OVIH 5 trikova će produžiti životni vek vašeg nameštaja!
Saveti iskusnih majstora: OVIH 5 trikova će produžiti životni vek vašeg nameštaja!
0

Lep nameštaj po povoljnoj ceni je prava dobitna kombinacija! Međutim, šta kada se pojave prvi...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 6. 6. 2020.