SRPSKI TELEGRAF NA RADIONICI KUVANJA: Vegansko je i te kako ukusno

Autor:

Lifestyle

21.11.2018

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Recepte za svoje specijalitete otkriva Marija Kojčinović, kuvarica koja sprema jela bez namirnica životinjskog porekla.

RepublikaFoto: e-stock/J. JOVANOVIĆ
Salata sa grilovanim celerom, mladim spanaćem i peršunom

Neupućeni su uvereni da hrana bez mesa, mlečnih proizvoda i jaja ne može biti ukusna. Marija Kojčinović, kuvarica isključivo veganskih i vegetarijanskih specijaliteta, razuverila je sve koji su bar jednom probali njene ukusne obroke. Radila je u nekoliko restorana, sprema ketering i drži radionice kuvanja hrane bez namirnica životinjskog porekla. Na pitanje zbog čega, kaže:

- I sama sam vegetarijanac, od detinjstva me meso nije privlačilo, uvek sam više volela povrće. Kada sam se zbog studiranja preselila i počela da spremam hranu sama, to je bila hrana bez mesa. Sestra mi je vegan, a ja ipak konzumiram mleko i mlečne proizvode. Jaja ne - objašnjava Marija i naglašava da je dosta dugo proučavala indijsku kuhinju, koju obožava.

Ono što svakome preporučuje da proba (i mesožderima, koji sigurno neće ostati imuni na to) jeste vegan tortelini sa punjenjem od batata i paprike. Kao prilog, tu je vegan beli krem od indijskog oraha sa rukolom i belim lukom, salata sa mladim spanaćem, peršunom i grilovanim celerom. Za kraj tu je veganski limun tart sa malinama.

Recepti

Vegan tortelini sa punjenjem od batata i paprike (40-60 tortelinija)

Sastojci:

Foto: e-stock/J. JOVANOVIĆ
Marija sa tortelinima

Testo:

  • 600 g mekog brašna T-500
  • 2/3 kašičice kurkume
  • 260 ml tople vode ili akvafabe (vode od kuvanja leblebija)
  • Punjenje:
  • 500 g batata
  • 100 g ajvara
  • 1/2 kašičice soli
  • 1-2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice bibera
  • 2 kašike maslinovog ulja

Za dovršavanje:

  • Maslinovo ulje i naseckano bilje

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa, operite i nasecite batat uzdužno na četvrtine (ostavite koru), poređajte na pleh, pa pecite oko 15 minuta, dok ne postane sasvim mekan. Izvadite iz rerne da se prohladi. Pomešajte sve sastojke za testo i brzo umesite. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se odmara dok napravite punjenje. Oljuštite spoljnu koru sa batata. Pomešajte u činiji batat, ajvar, beli luk i začine, pa izgnječite dok ne dobijete gustu smesu (možete koristiti štapni mikser). Podelite testo na četiri dela. Razvucite testo na debljinu od milimetar. Nasecite na kockice ili kružiće prečnika pet mm. Vrećicom za filovanje ili malom kašičicom stavite na svaki kvadratić malo punjenja, premažite jednu ivicu sa malo akvafabe, pa ga zatvorite rukama, oblikujte u torteline i slažite na poslužavnik prekriven brašnom ili pek-papirom. U ovoj fazi ih možete i zalediti. Veću količinu vode grejte dok ne provri u velikoj šerpi, posolite i ubacujte torteline, po nekoliko komada. Nakon četiri, pet minuta kuvanja izvadite ih pažljivo na poslužavnik i prelijte sa malo maslinovog ulja. Zatim nauljite širi nelepljiv tiganj, propržite malo belog luka i naseckanog bilja, pa pažljivo dodajte torteline da se malo proprže na ulju. Servirajte sa vegan kremom, graniširajte svežim biljem i sveže mlevenim biberom.

Vegan beli krem od indijskog oraha sa rukolom i belim lukom (500 g krema)

Sastojci:

  • 200 g sirovog indijskog oraha
  • 4 kašike limunovog soka
  • kašičica soli
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice asafetide, opciono
  • 1/2 kašičice crnog bibera
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 200 ml vode

Priprema:

Potopite indijski orah preko noći u hladnu vodu ili 30 minuta u ključalu. Ocedite indijski orah, dodajte sve sastojke osim vode i umutite u blenderu. Postepeno dodajte malo-pomalo vode i blendirajte dok ne postane gusta kremasta masa. Možete po ukusu dodati sveže bilje, dimljenu papriku, pesto ili razne začine.

RepublikaFoto: e-stock/J. JOVANOVIĆ
Priprema krema

Salata sa mladim spanaćem, peršunom i grilovanim celerom (6 porcija)

Sastojci:

  • 100 g mladog spanaća
  • 1 kg celera
  • 2 veze peršuna
  • zelena jabuka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • sok od jednog limuna
  • biber, so, bilje
  • po želji malo suvog grožđa

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Oljuštite celer i nasecite ga na štapiće kao za deblji pomfrit. Nauljite, posolite, dodajte biber i beli luk po želji i stavite ga da se peče 15 minuta. Izvadite i ostavite da se prohladi. Pomešajte maslinovo ulje, limunov sok i so. Operite spanać, naseckajte jabuku na sasvim tanke štapiće i peršun sasvim sitno. Pomešajte sve sastojke sa ohlađenim celerom i ostavite da se marinira oko 10 minuta. Po želji, možete dodati kus-kus ili skuvanu heljdu u ovu salatu i dobiti obrok-salatu. Takođe, uz nju lepo idu masline i rukola.

Foto: e-stock/J. JOVANOVIĆ

Limun tart sa malinama (8-16 porcija)

Sastojci:

Za kore:

  • šolja belog brašna
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • kašika smeđeg šećera
  • 1/2 šolje kokosovog ulja
  • 2 kašike hladne vode

Fil:

  • 1/2 šolje šećera
  • 1/2 šolje + kašičica gustina
  • 1/2 šolje vode
  • narendana korica limuna
  • vanilin-šećer
  • 1/2 šolje limunovog soka
  • 100 g smrznutih malina
  • 3 kašike kokosovog ulja

Priprema:

Sipajte brašno, sodu, so i šećer u širu posudu, promešajte, pa dodajte kokosovo ulje i utrljajte ga rukama dok smesa ne dobije strukturu hlebnih mrvica. Dodajte vodu, brzo umesite testo i prekrijte ga folijom da odstoji 10 minuta. Razvijte testo, stavite ga u kalup obložen papirom za pečenje, pa pecite na 180 stepeni Celzijusa oko 18 minuta. Pomešajte gustin i šećer, pa dodajte vodu, dobro promešajte žicom dok ne postane glatka smesa bez grudvica i stavite u šerpu da se prokuva. Mešajte, a kada proključa i zgusne se, skinite sa vatre. Dodajte limunov sok, koricu limuna, kokosovo ulje i maline i dobro promešajte, pa izlijte preko pečene kore. Ostavite da se hladi par sati u frižideru. Možete dekorisati svežim voćem, veganskim sladoledom ili posnim šlagom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading