POČINJE GODINA OBNOVE: Sutra ulazimo u Kinesku 2021, godinu Bivola, a evo šta nam ona sve donosi!

Autor:

Lifestyle

11.02.2021

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova godina po Kineskom lunarnom kalendaru počinje 12. februara i trajaće do 31. januara 2022. godine. Godina pred nama biće u znaku Bivola. Prema kineskom horoskopu, godina Bivola će biti godina u kojoj će mnogi od nas doći do nekih važnih saznanja i odluka, a posebno će biti dobra godina za sve one koji su navikli vredno da rade, dok će oni koji su navikli da „igraju na sreću“ morati poprilično da se pomuče.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bivo je drugi znak kineskog zodijaka, a 2021. godina će biti u znaku metalnog Bivola koji je simbol vrednog rada i sistematičnosti. Znakovi kineskog zodijaka se smenjuju na svakih 12 godina, pa su svi oni koji su rođeni: 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997. i 2009. godine Bivoli u kineskom horoskopu.

Prethodna godina, koja je bila u znaku Pacova, bila je jedna od godina koju bi svi najradije želeli da zaborave. Ono što prema kineskom horoskopu može da nam da ohrabrenje u 2021. godini jeste to da se godina Bivola smatra godinom oporavka, a to je svakako nešto što nam je nakon godine pandemije itekako potrebno, piše "China Radio International".

Godina Bivola je odlična za obnavljanje i pokretanje novih poslova. U njoj treba praviti dugoročne planove i sistematično pristupati svakom zadatku. S obzirom da nam najverovatnije sledi najveća ekonomska kriza još od Svetske ekonomske krize iz 2008. godine treba biti oprezan sa novcem, a to savetuje i kineski horoskop. U godini Bivola novac treba štedeti i čuvati ga za tzv. "gladne godine".

Kinezi smatraju da je godina metalnog Bivola odlična za međuljudske odnose i planiranje porodice. Ovo je idealna godina za sve one koji razmišljaju o ulasku u brak i proširenju porodice.

Navešćemo još nekoliko karkateristika vezanih za ovu godinu. Svaka kineska godina pored životinje ima i neki od elemenata (metal, voda, drvo, vatra i zemlja). Pošto je 2021. godina metalnog Bivola, smatra se da bi svi trebalo sa sobom stalno da nose nešto metalno. Pored toga, poželjne boje su bela, zelena i žuta, koje prema Feng šuiju donose sreću.

Lunarni kalendar – jedna od najstarijih metoda računanja vremena

Godina prema tradicionalnom kineskom kalendaru ima 12 lunarnih meseci, a svaki traje 29,5 dana. Upravo zbog toga se tradicionalni kineski praznici obeležavaju u različito vreme prema gregorijanskom kalendaru, a Kineska nova godina i zodijački znaci imaju različite datume početka i kraja. Lunarni kalendar važi i za jednu od najstarijih metoda beleženja vremena i najverovatnije je nastao još oko 2600. godine pre nove ere. Veruje se da ga je uspostavio otac kineske nacije Žuti car Huang Di.

Tradicionalni kalendar se upotrebljava i u astrologiji, koja se na Istoku doživljava u potpuno drugačijem kontekstu od Zapadnog. Pre svega, kineski zodijak ima veoma složenu simboliku i značenja i ujedno je jedan od najstarijih temelja kineske kulture i civilizacije. O tome koliko je značajan za Kineze, govori i podatak da se nalazi na listi nacionalne nematerijalne kulturne baštine.

Lunarni kalendar, kao temeljni deo tradicionalne kulture u sebi nosi brojna kulturološka i nacionalna obeležja i osećanja. On je deo kolektivnog pamćenja kineskog naroda, ali i načina razmišljanja, ponašanja i vekovne životne filozofije. Zbog svega navedenog, poštovanje drevnih učenja za Kineze je daleko od praznoverja i misticizma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading