(VIDEO) Transformesi su postali stvarnost: Napravljen robot koji menja oblik!

Autor: Republika

Razonoda

29.10.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Metalni roboti koji mogu promeniti oblik i popraviti štetu na sebi, poput onih u filmu Terminator, uskoro bi mogli postati stvarnost zahvaljujući kineskim istraživačima koji su napravili prototip robota inspirisani ovom franšizom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Mali robot moći će da se koristi za pristup nepristupačnim područjima za ljude ili kao navigacija u zonama gde se dogodila katastrofa. Napravili su ga istraživači s Univerziteta nauke i tehnologije u Kini i Univerziteta Volongong u Australiji. Napravljen je od malog plastičnog kruga, litijumske baterije i kapi galijuma, mekog srebrnog metala.

 
Tečne metalne legure pogodne su za mekane robote jer imaju fleksibilnost i veliku površinsku osetljivost koja se može kontrolisati. Može se koristiti u različitim poljima, od medicine do vojske, piše 021.rs. Mogu se, na primer, koristiti za prenos lekova kroz tela direktno do ćelija raka.
 
- U budućnosti ćemo razviti meke robote od tečnog metala koji će moći da se koriste u specijalnim misijama kao što je potraga i spašavanje žrtava zemljotresa jer mogu promeniti oblik, provući se ispod vrata i doći do prostora gde ljudi ne mogu - rekao je istraživač Tang Šijang.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading