Spreman motor za let do Marsa! Ovaj koristi 10 puta manje goriva od uobičajenih hemijskih raketa

Autor: Nasa

Razonoda

10.10.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki naučnici uspešno su testirali Holove potisnike, pogon dovoljno efikasan za povratak na Mesec i put do Crvene planete.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Jet Propulsion Laboratory
Holov potisnik

Inženjeri američke svemirske agencije NASA i tim "Aerodžet roketdin" napravili su ključan korak u razvoju jonskog pogona, koji bi mogao da odvede ljude do Marsa.

Ovaj motor nazvan Holov potisnik, po američkom naučniku Edvinu Holu, koristi električna i magnetna polja da jonizuje gasove poput ksenona i izbacuje jone kako bi došlo do kretanja.

Nova pozicija

Radikalno nova tehnologija je mnogo čistija, sigurnija i ekonomičnija od tradicionalnih hemijskih raketa, ali su potisak i ubrzanje slabiji. NASA i "Aerodžet" imaju ugovor vredan 67 miliona dolara o razvoju Holovog potisnika i već su počeli da ga koriste za kretanje satelita u orbiti. Sada je integracija sistema uspešno sprovedena i motor je prošao prve testove.

Foto: Tanjug/AP
Mars

- Razvojem tehnologije pozicionirali smo se tako da možemo da odigramo veliku ulogu ne samo u povratku na Mesec već i u slanju ljudi na Mars. Naš Holov motor je prethodnica sledeće generacije svemirskih istraživanja i uzbuđeni smo što smo tu - kaže Ejlin Drejk, predsednik "Aerodžeta".

Velika snaga

Jonski pogon koristi 10 puta manje goriva od uobičajenih hemijskih raketa. Iako trenutno sateliti koriste Holove potisnike snage do 4,5 kilovata, NASA i "Aerodžet" razvijaju potisnik od 50 kilovata, što je snaga potrebna za velika putovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading