Firefox Monitor će obaveštavati korisnike o zloupotrebi podataka!

Autor: benchmark.rs

Razonoda

27.09.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon nekoliko meseci testiranja, Mozilla je zvanično objavila Firefox Monitor. U pitanju je besplatan servis koji će korisnike obaveštavati u slučajevima kada su njihovi lični podaci kompromitovani ili zloupotrebljeni. Alatka je izrađena kao deo saradnje između Mozille i Troy Huntovog "Have I Been Pwned" (HIBP) sajta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Postoje dva načina na koje Firefox Monitor pomaže korisnicima da se povrate od zloupotrebe podataka. Prvo, servis skenira email adresu i poredi je sa HIBP bazom podataka, koja sadrži veliku bazu incidenata sa probijanjem sigurnosti. Ovo se može učiniti samo nakon što se poseti monitor.firefox.com i ukuca email adresa.

Kako bi se email adresa zadržala privatnom, korisničke informacije o emalu su hashovane. Na ovaj način, Mozilla osigurava da se adrese elektronske pošte korisnika neće deliti sa eksternim stranama.

Pored ovoga, Firefox Monitor omogućava korisnicima da se prijave za dobijanje obaveštenja u slučaju da se njihove adrese pojave u budućim zloupotrebama. Za Firefox korisnike, ovde spadaju i obaveštenja ukoliko se posećuju sajtovi koji su ranije bili deo probijanja sigurnosti i sa kojih su ukradeni korisnički podaci.


Pored Firefox Monitora, Mozilla je nedavno najavila i novu anti-tracking inicijativu čiji je cilj da blokira aktivnosti prikupljanja podataka onlajn. Svi ovi napori ukazuju na namere kompanije da nastavi borbu protiv povrede privatnosti korisnika na internetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading