Napravljena džinovska mreža za lov u kosmosu

Autor: Republika

Razonoda

20.09.2018

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski satelit, koji je dizajniran tako da pomaže u uklanjanju kosmičkog otpada, izveo je svoju prvu uspešnu misiju, te uz pomoć džinovske mreže uspeo da ulovi komad otpada koji je kružio oko Zemlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Naime, radi se o RemoveDEBRIS satelitu, koji koristi jednostavnu ideju poput ribarske mreže, a da bi uklanjao komade otpada koji bi mogli da ugroze druge satelite i letelice. Satelit bi trebalo da isproba i druge metode za uklanjanje otpada, te ubrza uklanjanje na hiljade manjih i većih komada koji su postali smetnja od kada se rakete aktivnije šalju u kosmos. Komadi otpada se kreću velikom brzinom, pa neki idu i do 27.000 kilometara na sat, što stvara veliku opasnost kako za letelice, tako i za posadu.

RemoveDEBRIS je ka Internacionalnoj svemirskoj stanici krenuo u aprilu, a uz pomoć SpaceX Falcon 9 rakete, da bi u junu uz pomoć Nanoracks Kaber Microsatellite Deployer-a bio poslat dalje u kosmos, piše PC press. Od tada se nalazi u orbiti, a 16. septembra je počeo sa prvom serijom eksperimenata. Ideja koja se nalazi iza mreže je prilično jednostavna, te ova hvata komad otpada da bi ga odvukla u Zemljinu atmosferu gde će sagoreti.

Ako prva faza uklanjanja otpada bude uspešna, RemoveDEBRIS bi trebalo da se uputi ka krupnijim komadima otpada i svemir učini bezbednijim mestom za letenje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading