Koliko su WiFi mreže bezbedne?

Autor: Republika

Razonoda

20.09.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavno je poznata kompanija Kaspeski Labs saopštila da je čak četvrtina svih WiFi mreža nesigurna. To se odnosi na one mreže koje ne koriste nikakvu enkripciju – šifrovanje podataka. Naročito su ranjive i nesigurne, takozvane javne WiFi mreže.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ako koristitite svoj laptop, mobilni telefon ili tablet na javnoj nezaključanoj WiFi mreži trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko stvari:

– Da li je mreža od poznatog provajdera usluga – hakeri mogu veoma lako napraviti javnu mrežu koja se npr zove „Besplatan internet“ i na taj način pokupiti vaše podatke. Uvek proverite da li se mreži na koju se povezujete može verovati.

– MiM napadi – "Man in the midlle“ (Posrednik) je čest način zloupotrebe javnih WiFi mreža. Zlonamerne osobe i hakeri mogu vrlo jednostavno preusmeriti saobraćaj sa vaših uređaja na lažne sajtove ili postaviti takozvane „shark“ softvere koji snimaju protok podataka.

– Virusi i trojanci – hakeri vam kroz javnu mrežu mogu poslati razne vrste virusa i malvera, npr. programe koji snimaju sve što se kuca na tastaturi vašeg uređaja.

I kada koristite javne WiFi mreže, lako je da se zaštitie u nekoliko koraka:

– Koristite VPN i Proxy programe – ovi programi preusmeravaju saobraćaj sa vaših uređaja prema Internetu, te ih je veoma teško hakovati. Dobar izbor su aplikacije Orbot i Tunnel Bear.

– Na vašem telefonu ili tabletu podesite da se uređaj ne povezuje automatski na otvorene WiFi mreže. Pitajte npr. konobara u kafiću ili zaposlene u banci čiju mrežu koristite za šifru i da li njihova mreža koristi enkripciju.

– Kada koristite javnu WiFi mrežu, svedite svoje aktivnosti na pretragu Interneta ili slanje poruka. Izbegavajte da koristite aplikacije gde treba da unesete vaše korisničke podatke.

– Izbegavajte da instalirate aplikacije preko javnih WiFi mreža.

– Na važem kućnom WiFi ruteru obavezno koristite šifru i WPA enkripciju.

Moderna sredstva komunikacije nam omogućavaaju da budemo povezani 24 sata dnevno, ali sa sobom nose i određene rizike. Zato treba obratiti pažnju na naše korišćenje Interneta kako bi nam podaci bili sigurni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading