Više od 40 osto ICS računara napadnuto u prvom kvartalu

Autor: itsvet.com

Razonoda

09.09.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 40 odsto svih računara unutar sistema indsutrijske kontrole (Industrial control systems -ICS) zaštićenih rešenjima kompanije Kaspersky Lab, registrovalo je napade zlonamernim softverom najmanje jedanput u prvoj polovini 2018. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Pokazalo se da su najugroženije zemlje Vijetnam, Alžir i Šri Lanka, dok je najbezbedniji region za ove sisteme bila Danska. Ovo su neki od najvažnijih rezultata izveštaja o industrijskim pretnjama koje je pripremio tim Kaspersky Lab ICS CERT za prvu polovinu 2018. godine.

Sajbernapadi na industrijske računare se smatraju izuzetno opasnom pretnjom jer uzrokuju materijalne gubitke i zastoj proizvodnog ciklusa za čitav sistem. Štaviše, preduzeća proizvodne delatnosti koja obustave svoj rad mogu ozbiljno narušiti programe socijalne zaštite, ekologiju i makroekonomiju regiona.

Statistički podaci koje prikupljaju istraživači kompanije Kaspersky Lab pokazuju da ova vrsta pretnje predstavlja razlog za sve veću zabrinutost. U prvoj polovini 2018. godine, 41,2 odsto računara ICS-a je napadnuto najmanje jednom.

Ovo je, međutim, nastavak trenda: u 2017. broj se povećao sa 36,61 odsto u prvoj polovini godine na 37,75 odsto u drugoj polovini godine.

Zemlje sa najvećim brojem napadnutih ICS računara tokom 2018. godine bile su Vijetnam, gde je napadnuto čak 75,1 odsto ICS računara, zatim Alžir, sa 71,6 odsto i Maroko sa 65%.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading