3D odštampano bioničko oko VRAĆA VID SLEPIMA?

Autor: pcpress.rs

Razonoda

31.08.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači su uspeli da usavrše tehnologiju 3D štampanja s kojom su napravili receptore svetla na polukružnoj površini. To bi mogao da bude začetak budućeg bioničkog oka koje ima potencijal da slepim ljudima vrati vid.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nauka budi nadu/Foto: Ilustracija

Prototip 3D štampanog bioničkog oka predstavili su akademici sa Univerziteta Minesote, nazvavši ga značajnim korakom u razvoju sintetičkog oka. Prema njihovim rečima, ovakvo oko bi pomoglo slepim ljudima da progledaju, kao i slabovidim ljudima da poboljšaju kvalitet svog vida.

3D štampa na ravnim površinama je danas uobičajena, ali precizna štampa delikatnih komponenti na zaobljenim površinama danas predstavlja veliki izazov. Istraživači su ipak uspeli da na hemisferičnoj staklenoj osnovi veličine ljudskog oka, odštampaju linije od srebrnih čestica, na koje su u sledećem sloju dodati poluprovodnički polimerski materijali. Na njima su zatim štampane fotodiode koje konvertuju svetlost u elektricitet, sprovođen kroz srebrne linije.

RepublikaFoto: pixabay.com
3D štampači imaju sve veću primenu u olakšavanju života ljudima

Proces štampanja bioničkog oka traje oko sat vremena, i kada se osuši, testira se na provodljivost elektriciteta. Prema rečima istraživača, trenutno se dobija efikasnost od 25%, što se smatra dobrim rezultatom.

Sledeći korak je izrada prototipa koji će biti sposoban da primi više svetlosnih receptora, što će podići efikasnost. Istovremeno, istraživači su u potrazi za odgovarajućim mekim materijalom koji bi omogućio da se ovakvo bioničko oko postavi kao implant.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading