STIGLA "VEŠTAČKA" UMETNOST: Delo kompjutera na svetskoj aukciji!

Autor: novaenergija.net

Razonoda

27.08.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aukcijska kuća Kristis (Christie’s) uvrstila je u svoju prodajnu kolekciju i jedan portret koji je naslikao kompjuter, pa će se na aukciji prvi put pojaviti umetničko delo koje je nastalo kreativnim naporima veštačke inteligencije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čovek zamisli, računar izvrši

Umetničko delo je krajnji rezultat napora koji su uložili Pjer Fotrel, Gotije Vernije i Igo Kasel Dupre, koji već neko vreme rade na umetnosti koja nastaje zahvaljujući sistemima veštačke inteligencije. Sistem su "trenirali" uz pomoć podataka o 15 hiljada umetničkih dela, koja su naslikana u periodu između XIV i XX veka.

Na osnovu tih podataka, kao i onoga što je naučio, sistem je počeo da kreira sopstvena umetnička dela, a slike koje su tako nastale podsećaju na ulja na platnu, sa vidljivim tragovima četkice, te određenim delovima koji iz realnog prelaze u apstraktno.

Tako je na ovaj način do sada nastalo 11 portreta, a jedan od njih je u februaru prodat za 10.000 evra, što donekle ukazuje na uspešnu budućnost umetnosti koja se rađa pod okriljem AI sistema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading