Nintendo ukida sajtove sa retro igrama

Autor: Republika

Razonoda

15.08.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko ste nostalgični i volite da igrate stare igre sa konzola, ova vest vas neće obradovati. Nintendo ukida sajtove sa retro igrama gde ste mogli da skinete emulator i uživate u gejming iskustvu iz davnih dana. Zašto Nintendo reaguje tek sada, iako ovi emulatorski sajtovi postoje već godinama?

RepublikaFoto: youtube.com/Nintendo
Ilustracija

Zaboravite na igranje starih Nintendo igara na PC-u, jer je ova kompanija odlučila da ukine najpopularnije emulatorske sajtove. Jedan od njih je EmuParadise koji već 18 godina nudi skidanje klasičnih igara, dobio je upozorenje od Nintenda da sam skine sadržaj ili će dobiti tužbu. U trenutku pisanja ovaj sajt i dalje postoji, a Nintendo igre su i dalje dostupne. Nintendo je sličan zahtev uputio na još par emulatorskih adresa sa - preporukom da sami skinu sadržaj ukoli ne žele da budu tuženi.

Naravno, nema sumnje da je Nintendo u pravu što se tiče legalne strane ovog zahteva. Emulatorski sajtovi uglavnom dele stare igre u neautorizovanom formatu (popularni ROM fajlovi), a autori igara nemaju nikakvu dobit od downloada. To se naravno ne odnosi na sve igre, gde su neke postale javno dobro ili je dobijena dozvola od autora da se igre dele (ovo se najčešće odnosi na stare PC igre).

Nintendo preti tužbama emulatorskim sajtovima

Japanska kompanija je ozbiljna u nameri da iskoreni pristup starim video-igrama tražeći naknadu od 150,000 dolara za svaku igru koja se nudi na sajtovima i dva miliona dolara za svaku zloupotrebu brenda. Na ovu agresivnu akciju reagova EmuParadise je doneo odluku da skine određene Nintendo naslove zbog pretnji tužbom:

Mi održavamo EmuParadise iz ljubavi prema retro igrama, ali i kako bi omogućili svima da se podsete nekih starih dobrih vremena. Na žalost, to trenutno više nije moguće raditi na način koji će usrećiti sve a nas sačuvati od problema, piše PC press.

Druga dva sajta koji su navedeni u Nintendovoj tužbi su LoveRetro i LoveRoms, a oba su registrovana na istu kompaniju Mathias Designs. Ovi sajtovi su nudili klasične igre za Segu, Sony i Atari, a više im nije moguće pristupiti. Iako se mnogi pitaju zašto Nintendo sada napada sajtove sa prastarim igrama, odgovor je prilično jasan – retro je opet u modi. Do sada Nintendu nisu smetali ovi emulatori jer nisu mogli da unovče tu ljubav prema starim igrama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading