REŠENA MISTERIJA! Evo kako nastaju Jupiterovi prstenovi!

Autor: rs.n1info.com

Razonoda

12.08.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tajna Jupiterovih obojenih pojaseva rešena je u studiji o međudelovanju atmosfere i magnetnih polja, objavili su australijski naučnici.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jupiter, najveća planeta u Sunčevom sistemu, gasovita je, većinom od vodonika i helijuma, te nema čvrste površine kao Zemlja.

Slično Zemljinim vazdušnim strujama, koje su ključne za vreme i klimu, nekoliko snažnih vazdušnih struja kreće se od zapada prema istoku Jupiterove atmosfere i usput nosi oblake amonijaka koji formiraju obojene pojase u nijansama bele, crvene, narandžaste, smeđe i žute.

Donedavno je bilo malo poznato što se događa ispod Jupiterovih oblaka.

- Naučnici su dugo raspravljali koliko duboko vazdušne struje dosežu ispod površine atmosfere Jupitera i drugih gasovitih divova te zašto se ne pojavljuju u unutrašnjosti Sunca - rekao je Navid Konstantinu, šef istraživanja na australijskom univerzitetu.

Foto: pixabay.com

Novi dokazi s NASA-ine svemirske letelice Džuno pokazuju kako te struje dosežu dubine i do 3.000 kilometara, kazali su naučnici.

Džefri Parker, saradnik studije, rekao je kako njihova teorija pokazuje da struje potiskuje snažno magnetno polje.

- Gas u unutrašnjosti Jupitera je magnetizovan, stoga smatramo da naša nova teorija objašnjava zašto struje idu toliko duboko ispod površine atmosfere gasnog diva, ali ne i dublje - kazao je Parker.

- Nema kontinenata i planina ispod atmosfere Jupitera koje bi ometale put vazdušnim strujama - kaže Parker.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading