Zemlja više nije ravna na Google Maps!

Autor: Republika

Razonoda

06.08.2018

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Google je predstavio novu nadogradnju svoje aplikacije Google Maps koja sada Zemlju predstavlja kao 3D globus, a ne kao ravnu površinu kako je to bilo ranije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Uz ovo unapeđenje, Google Maps sada pruža precizniji pogled na Zemlju. 

Prilikom predstavljanja novih opcija, iz Google-a su kazali kako uz 3D globus projekcija Grenlanda više nije u veličini Afrike, na šta su se ranije žalili korisnici Google Maps-a.
 
Ova promena je trenutno dostupna samo u desktop verziji popularne aplikacije, ali uskoro bi trebalo da bude prilagođena i za mobilne uređaje.

 Google Maps je do sada prikazivao Zemlju na ravnoj površini, odnosno koristio se Merkatorovom projekcijom. Iako je ovakav stil olakšavao štampanje mapa, on je u stvari predstavljao iskrivljenu sliku delova naše planete.

Površine oko Ekvatora bile su poprilično slične jedna drugoj, dok su površine bliže polovima izgledale veće nego što jesu u stvarnosti. Dobar primer za ovo su Grenland i Afrika. Na staroj mapi Google Maps-a Grenland je bio veći od Afrike, dok je Afrika u stvarnosti 14 puta veća od arktičkog ostrva.

Radnik Google-a objasnio je pre nekoliko godina da koriste Merkatorovu projekciju da bi sačuvali prave uglove puteva i ulica.

Pored unapređenja mape, Google je u junu poboljšao i svoju sekciju pretraživanja kako bi korisnicima olakšao traženje restorana, hotela i drugih lokacija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading