GOOGLE USPORAVA YOUTUBE KOD KONKURENATA?!

Autor: benchmark.rs

Razonoda

26.07.2018

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korisnici YouTube-a su možda primetili da je sajt u poslednjih nekoliko meseci postao mnogo sporiji, zahvaljujući nedavnom Polymer redizajnu sajta, za koji se tvrdi da pretraživače koji nisu Chrome čini značajno sporijim.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kris Peterson, menadžer tehničkog programa u kompaniji Mozilla, izjavio je na Tvitteru da redizajn može da dovede do toga da se YouTube veb stranice učitavaju do pet puta duže na Chrome konkurentima, kao što su Mozilla Firefox i Microsoft Edge. Ovo je sve zahvaljujući Google-ovoj upotrebi ograničenog API-ja pod imenom Shadow DOM v0.

Shadow DOM v0 API koristi isključivo Chrome, dajući Google-u jasnu prednost nad konkurencijom, što dovodi do tvrdnji da upotreba API-ja ima za cilj narušavanje performansi konkurencije. Ova vest dolazi nedelju dana nakon što je Google kažnjen sa 4,34 milijardi evra zbog antikonkurentnih praksi na Android platformi.

RepublikaFoto: pixabay.com

Srećom, postoji ispravka za sporo učitavanje YouTube videa na Firefox, Edge i Safari pregledačima. Sa YouTube Classic ekstenzijom za Firefox, forsira se da YouTube koristi svoj stariji (i brži) dizajn veb stranice, dok se Tampermonkey on Edge i Safari takođe mogu koristiti za "restore YouTube Classic" uzt pomoć skripte. Nažalost, prelazak na YouTube-ov stari veb dizajn će ukloniti funkcije kao što je Dark Mode i promeniće nekoliko aspekata modernog korisničkog interfejsa sajta.

Bez sumnje, jasno je da su promene koje su implementirane dovele do toga da Google Chrome browser nudi bolje korisničko iskustvo na YouTube-u, a mnogi ovo vide kao anti-konkurenski potez kompanije. Ostaje nada da će Google ažurirati YouTube u bliskoj budućnosti kako bi koristio Shadow DOM v0, jer je ovaj API podržan na konkurentskim pretraživačima i negira današnje probleme sa sporim učitavanjem.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading