Umesto vatrometa moći ćete da naručite VEŠTAČKU KIŠU METEORA!

Autor: pcpress.rs

Razonoda

21.07.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vatromet je, čini se, prevaziđen, a tome u prilog govori i ono čime se bavi jedan japanski startap, koji razvija program "zvezda padalica po narudžbini," te veštačku kišu meteora koja bi trebalo da bude spremna do 2020. godine.

RepublikaFoto: youtube.com/ NASA
Kiša meteora

Tako ljudskom oku ne bi trebalo da bude dosadno bar neko vreme, budući da je pomenuti startap – ALE - kreirao male satelite koji sijaju kada iz kosmosa uđu u atmosferu, te stvaraju utisak kiše meteora. Materijali koji su korišćeni u ovom procesu su strogo čuvana tajna, a svaki satelit može da ponese do 400 loptica, čija je uloga da kreiraju veštačke meteore.

Tu je i mogućnost da se veštačke zvezde padalice pojavljuju u različitim bojama, a samo jedan satelit sa 400 lopti može da proizvede 20-30 događaja u okviru kojih padaju veštačke zvezde. Svaka od zvezda gori po nekoliko sekundi, te sagoreva mnogo pre nego što stigne do površine Zemlje, tako da ne predstavlja opasnost.

Prvi satelit koji će poneti seriju veštačkih zvezda trebalo bi da se zaputi u kosmos u martu 2019, dok se drugi očekuje sredinom iste godine. Kompanija razmatra mogućnost da uz pomoć većih satelita koji više nisu u funkciji kreira i džinovske zvezde padalice.

Prva predstava ovog tipa trebalo bi da se odigra iznad Hirošime, a iz kompanije kažu da bi u budućnosti ovi spektakli mogli da se odvijaju iznad bilo kojeg mesta na planeti. Još uvek nije jasno koliko košta jedna lažna kiša meteora, a ako se uzme u obzir da je kompanije u projekat uložila 20 miliona dolara, te da razvija samo dva satelita, pretpostavlja se da cena neće biti dostižna običnim smrtnicima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading