NISTE PARANOIČNI, PAMETNI TELEFONI NAS POSMATRAJU!

Autor:

Razonoda

10.07.2018

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovatno ste se i sami našli u situaciji da u nekom razgovoru spomenete neki proizvod i uslugu da bi vam ga Facebook već tog dana ponudio u oglasima iako do tada takve oglase niste primećivali. Slučajnost ili ne?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

I dok su takva razmišljanja donedavno delovala kao plod paranoičnog uma, najnovija istraživanja pokazuju da se možda ne radi o neutemeljenim strahovima. 

Naime, istraživači sa Univerziteta u Bostonu godinu dana su pokušavali da utvrde da li naši pametni telefon snimaju naše razgovore ne bi li te podatke prodali oglašivačima. 

Na svu sreću, nisu pronašli dokaze koji bi potvrdili tu teoriju, ali nabasali su na druge uznemirujuće informacije. Vaš telefon možda vas ne prisluškuje, ali posmatra vas. 

Studija je potvrdila da aplikacije pametnih telefona snimaju videe naših ekrana i tako snimke naših aktivnosti šalje nekom trećem. Dodatni problem je i to da te snimke često sadrže i privatne informacije. 

Istraživači su testirali 17.260 popularnih aplikacija za Android od kojih su mnoge u vlasništvu Facebooka, a njih čak 8.000 podatke šalje direktno Facebooku.

Studija je pokazala i da više od polovine aplikacija koje su testirali ima dozvolu da pristupi kamerama i mikrofonima što znači da ih mogu aktivirati u svakom trenutku kada je aplikacija otvorena. 

Kada je jedan od telefona tokom istraživanja koristio aplikaciju GoPuff (dostava hrane), informacije razmenjene između uređaja i aplikacije poslate su trećoj strani, tačnije, povezanoj s kompanijom za analizu podataka Appsee. Na snimcima koji su poslati kompaniji bili su vidljivi i privatni podaci korisnika. 

Ono što je bitno za korisnike jeste zaključak istraživača koji tvrde da, budući da su istraživanja sprovodili automatski, a ne sa ljudima, ne mogu sa stopostotnom sigurnošću utvrditi da nas naši uređaji i ne prisluškuju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading