RUSKI NAUČNICI ZABRINUTI: Zemlja mora da ojača svoju odbranu od MUTIRANIH KOSMIČKIH BAKTERIJA

Autor: vostok.rs

Razonoda

08.07.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemaljske bakterije koje su poslate u kosmos i koje su se vratile promenjene sada predstavljaju pretnju postojanju života na Zemlji, a mere moraju biti preduzete kako bi ih sprečili, saopštili su ruski naučnici.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ruski eksperiment pod nazivom "Biorisk" otkrio je da različiti mikroorganizmi sa Zemlje mogu preživeti u oštrim uslovima kosmosa na površini Međunarodne kosmičke stanice (MKS). Eksperiment koji je počeo u januaru 2005. godine na ruskom segmentu MKS-a, obuhvatao je 68 različitih organizama, uključujući bakterije, insekte, kičmenjake i biljke.

Mutirane bakterije pokazale su visoku agresivnost i otpornost na antibiotike prilikom njihovog povratka na Zemlju, navodi se u ruskom izveštaju koji je pripremljen za sednicu Međunarodnog komiteta za istraživanje kosmosa u SAD-u krajem jula.

Jaja rakova i ikra afričke ribe uspeli su da prežive u kosmosu dve i po godine, a embrioni su oživeli nakon povratka na Zemlju, dodaje se u izveštaju.

- Živi organizmi su sposobni da prežive u kosmosu. Hipotetički, u dalekoj budućnosti, dolazak stranih materija sa drugih planeta na Zemlju može biti moguć, kao i na druge planete sa Zemlje - navodi se u izveštaju.

- Pored toga, opasnost predstavljaju zemaljski mikroorganizmi koji su se vratili iz kosmosa nakon posete drugoj planeti, te se transformisali na nepoznat način u atmosferi - dodaje se u izveštaju.

Prema izveštaju, ruski naučnici će koristiti rezultate svojih istraživanja kako bi razvili mere za zaštitu Zemlje od ove pretnje.

Rezultati "Biorisk" eksperimenta nisu samo značajni za naučne svrhe, već su takođe od neprocenjive važnosti sa praktične tačke gledišta za opravdanost planetarne karantinske strategije tokom budućih međuplanetarnih letova", navodi se u izveštaju.

Princip "planetarne odbrane", čiji je cilj sprečavanje kontaminacije Zemlje od strane vanzemaljskih organizama i obrnuto, koriste međunarodne kosmičke agencije tokom svih kosmičkih misija. Odbor za istraživanje kosmosa, koji se nalazi u francuskoj prestonici zadužen je za planetarnu odbranu od 1959. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading