Pobijen rekord u kategoriji "najmanji računar na svetu"

Autor: pcpress.rs

Razonoda

26.06.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste mislili da će naučnici dozvoliti da IBM-ov "najmanji kompjuter" prođe bez izazova prevarili ste se.

RepublikaFoto: pixabay.com
Obični računari će uskoro otići u prošlost

Univerzitet u Mičigenu napravio je računar, odnosno sklop koji se može nazvati računarom, od 0,03 kubnih milimetara to jest iznosi oko desetinu veličine IBM-ovog bivšeg rekordera. Toliko je mali da jedno zrno pirinča izgleda gigantski u poređenju. Sada najmanji računar na svetu, je sklop čije sve tri dimenzije iznose tek 0,33 milimetra u dužinu, širinu i visinu.

Ovo nije prvi puta da je na ovom univerzitetu napravljen najmanji računar na svetu. Ranije je taj rekord držao sklop Michigan Micro Mote veličine 2x2x4 milimetra, da bi ga u martu ove godine pretekao IBM sa računarom "velikim" tek 1 mm3 (1x1x1 mm). Sada se rekord, pak, vratio u Mičigen.

Ovaj računar previše je malen da bi imao ugrađenu antenu za bežični pristup, pa se on "programira", i njime se upravlja, putem svetlosti. U sklopu se nalazi još i radna memorija, te prijemnici i predajnici bežičnih svetlosnih signala. Čak i struju za napajanje rada ovog mikroračunara ono dobija iz svetlosti bazne stanice koja njime upravlja - u ovako malenim sklopovima svetlosni snop, naime, može da podstakne strujanje elektrona.

Računar veličine 0,33 milimetra, koristi se kao vrlo precizni senzor temperature, ali moguće ga je upotrebiti i u druge svrhe - na primer u medicini za dijagnostičke svrhe. Ovako maleni sklop lako je smestiti unutar tela i dati mu zadatak koji će obavljati, obično prikupljati podatke i slati ih na analizu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading