Facebook optužen da je tajno prodavao podatke korisnika

Autor: Republika

Razonoda

09.06.2018

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko se ispostavi da je tačna informacija da je Facebook tajno prodavao podatke korisnika, to će biti ogroman udarac za kompaniju. Ova priča samo potvrđuje da ništa na svetu nije besplatno, a ponajmanje korišćenje društvenih mreža.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ogoroman udarac na kompaniju

Iako je Facebook tvrdio da je uskratio pristup developerima podacima korisnika još 2015. godine, Wall Street Journal je otkrio da je kompanija dozvolila neki ipak zadrže ove privilegije. Ovi dilovi su omogućavali kompanijama da vide liste prijatelja korisnika, uključujući broj telefona. Oni su koristili metode merenja “bliskosti” korisnika sa svojim Facebook prijateljima. Među ovim privilegovanim kompanijama pominju se Nissan Motors i RBC Capital Markets, a ima još mnogo više, navodi neimenovani izvor iz Facebooka. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mark Zakerberg

Mark Zuckerberg i dalje tvrdi da su kompanije dobijale pristup samo kako bi unapredile korisničko iskustvo kroz testiranje novih opcija. Postoje indicije koje pokazuju da je ova praksa nastavljena nakon 2015. godine i da je trajalo u nekim slučajevima i mesecima, uprkos brojnim demantima kompanije. Ukoliko se ispostavi da je to tačno, to bi bilo direktno kršenje dogovora sa FTC (Federal Trade Commision) po kom Facebook mora da dobije dozvolu pre nego što podeli informacije korisnika koje nisu javne. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading