Apple najavio iOS 12!

Autor: gsmarena.com

Razonoda

06.06.2018

00:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apple je na godišnjem WWDC događaju najavio iOS 12, a novo ažuriranje bi do korisnika trebalo da stigne na jesen, te na sve uređaje koji su trenutno podržani iOS 11 verzijom.

RepublikaFoto: youtube.com/91Tech
Foto: Ilustracija

Tako se kompanija u okviru nove verzije najviše fokusirala na performanse, što je prvo veliko poboljšanje. Naime iOS 12 će biti mnogo brži od svog prethodnika, te će se pokretati 40% brže, kamera će se ubrzati za 70%, tastatura za 50%, a pre svega zahvaljujući CPU ubrzanju.

Nova verzija operativnog sistema donosi i novi AR Kit 2, kao i USDZ – potpuno novi fajl format za 3D grafiku . Radi se o formatu otvorenog koda, a sve izvorne iOS aplikacije će podržavati čitanje USDZ fajlova. Novi AR Kit se fokusira na iskustvo koje se deli, pa će više korisnika moći da se nađe u istom virtuelnom okruženju.

Opcija Photos dobija bolju podršku sa Search i Search Suggestions, pa će biti moguća i pretraga na osnovu aktivnosti korisnika, događaja, lokacija, te drugih parametara. Tako se načini pretrage šire, pa će fotografije moći da se pretražuju i preko opštih termina kao što su kancelarija, odmor i slično. Pored toga, Photos aplikacija dobija i For You tab, u okviru kojih će korisnici moći da pronađu automatski generisane albume, te sugestije za efekte i deljenje.

I Siri dobija novu opciju, a radi se o „shortcuts.“ Tako će korisnici moći da kreiraju prečice za ono što bi Siri mogla da obavlja, a poput pronalaženja ključeva, naručivanja kafe, rezervisanja stola u restoranu, podsetnika. Tu je i nova Shortcuts aplikacija, uz pomoć koje će korisnici moći da kreiraju prečice za različite druge aplikacije. Siri Suggestions će potom te prečice koristiti da bi korisnike podsetila na nešto što su možda zaboravili.

News aplikacija je ažurirana opcijom za pretraživanje, u okviru koje će korisnici moći lakše da pronalaze vesti za određene teme. Tu je i novina u okviru aplikacije Stocks, koja dobija News sekciju, te će biti dostupna i na iPad-u. Pored toga, na iPad stiže i Voice memos, te podrška za iCloud. iBooks dobijaju novi dizajn, podršku za audio knjige, a od sada će se zvati Apple Books. Tu je i promena u okviru Car Play opcije, koja dobija podršku i za aplikacije za navigaciju drugih kompanija, pa će oni koji ne vole Apple Maps moći aplikaciju da zamene nekom koja je više po njihovoj meri. Pored toga, Do Not Disturb mod sada dobija DND vreme za spavanje, pa više neće biti nebitnih obaveštenja na lockscreen-u tokom noći.

Grupna FaceTime opcija je još jedna velika promena u okviru iOS 12 verzije, a biće moguć facetime sa do 32 druga korisnika. Funkcija se integriše i sa porukama, pa će biti omogućeno pozivanje svih kontakata sa Messages aplikacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading