Dark Souls Remastered: Povratak strogog učitelja

Autor: M. JOVANOVIĆ

Razonoda

27.05.2018

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekada davno, baš davno, igre su predstavljale ozbiljan izazov. Tražile su dobre reflekse, preciznost pokreta, taktiku za svakog neprijatelja pojedinačno, a opraštanja nije bilo, svaki pogrešan korak rezultovao je gubitkom života.

RepublikaFoto: Promo
Raj za gejmere

Mislio sam da su ta vremena nepovratno prošla dok pre nekih sedam godina nisam čuo, a zatim i odigrao Dark Souls. Mračni RPG u brutalnom fantazi svetu ispunjenom mrtvima, čedo japanskog čarobnjaka, da ne kažem vešca Hideatake Mijazakija i njegove kompanije Fromsoftvare gotovo potpuno je okrenuo moje poimanje modernih igara.

Od prve smrti od strane ubogog skelet-ratnika i nemile poruke You died preko trenutaka kada sam hteo da zafrljačim kontroler mog starog iksboksa u zid pa sve do prve velike pobede nad demonom iz azila, igra me je prosto zakovala za ekran svojom brutalnom, ali fer težinom, sjajnom grafikom i minimalističkom ali veoma intrigantnom pričom.

Jedanaest godina i tri nastavka kasnije stiže nam HD rimaster originalne igre namenjen mlađoj igračkoj publici koja je original propustila ali i starijim igračima koji su želeli da original ponovo probaju na novim i jačim mašinama. Moram priznati da sam u početku bio pomalo skeptičan.

Očekivao sam svašta, bolju grafiku svakako ali i izmenjen, manje brutalan gejmplej, mogućnost snimanja pozicije u svakom trenutku i svašta drugo. Na sreću, Fromsoftver je ostao dosledan. Priča, gejmplej, i težina su ostali na starom, brutalno visokom nivou, a ono što je unapređeno je grafika. Na PS4 i Xbox One konzolama igra radi na 60 FPS (PC igrači su odavno imali taj benefit) pa je akcija značajno tečnija, a upravljanje glavnim likom je preciznije.

Sve ostalo je neizmenjeno. Igra zahteva stalnu koncentraciju i taktički pristup bitkama sa protivnicima. Ako niste skoncentrisani vrlo lako će vas dokrajčiti i najslabiji neprijatelj, a o okršajima sa velikim čuvarima da ne pričamo. Oni zahtevaju ozbiljnu pripremu i besprekornu taktiku kako biste preživeli. Sve u svemu čeka vas bezbroj neuspeha uz omraženu poruku You died ali i euforija nakon svake pobede.

Snimanje pozicije je omogućeno svega na par mesta kraj logorske vatre, a nakon što to obavite, svi protivnici koje ste do tada porazili se re-spawnuju. Kao da i to nije dovoljno, kada poginete gubite sve duše, jedinu valutu koja se u igri koristi za kupovini i unapređivanje svog lika. Imate jednu šansu da ih povratite, ako u tom pokušaju ponovo poginete, one ostaju trajno izgubljene.

Na kraju treba reći da ovo nije igra za svakoga. Traži strpljenje, spretnost i upornost, ali ga ujedno i bogato nagrađuje. Igrači koji vole ovakve igre, a do sada nisu isprobali ovog rodonačelnika žanra svakako bi trebali da je isprobaju. Verzije za PS4 i Xbox One su odlične, a što se PC verzije tiče ona za sada trpi dosta kritike zbog bagova ali će se i to uskoro ispeglati. Verzija sa Nintento Switch se očekuje uskoro.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading