WI-FI VAM JE SPOR? Ovako otkrijte ko ga sve koristi

Autor:

Razonoda

21.05.2018

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Objasnćemo vam ukratko kako možete otkriti koristi li vašu Wi-Fi mrežu neko ko ne bi trebalo i kako ih u tome možete sprečiti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Morate da proverite svoj ruter

Većina Wi-Fi preusmerivača (rutera) imaju uključenu zaštitu po početnim postavkama. Pogledate li popis mreža dostupnih u vašoj blizini verovatno će većina biti zaključana. Ipak, poneki ruteri emituju otvorenu, nezaštićenu Wi-Fi mrežu, na koju se bilo ko može spojiti i surfovati bez unosa lozinke.

Kako možete otkriti uljeza u svojoj Wi-Fi mreži?

Najbolji, iako ne i najjednostavniji, način traži logovanje u vaš ruter kako biste proverili koji su uređaji spojeni. Možete to da napravite i sa telefona, ali preporučujemo da za to upotrebite na kompjuteru ili tablet računatu, zato što imaju veći zaslon, a i većina rutera nije za pristup telefonima.

Utipkajte u adresnu traku vašeg pregledača 192.168.1.1 i pritisnite Enter. To će funkcionisati na većini rutera, iako je moguće kako pojedini modeli koriste drugu IP adresu. Pronaći ćete je na samom ruteru ili u uputstvima za korištenje.

Otkrijete li nekog ko ne bi trebao da koristi vaš Wi-Fi, verovatno nemate na odgovarajući način nameštene sigurnosne postavke pa se susedi i prolaznici mogu spojiti na vašu otvorenu mrežu. Stoga se ponovno ulogujte u vaš ruter i postavite lozinku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading