Da li zaista drugi najveći proizvođač telefona u Kini prestaje sa radom?

Autor: telegraf.rs

Razonoda

16.05.2018

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od vodećih kineskih proizvođača telefona, ZTE, gasi svoje globalne operacije usled obogaljujućih sankcija vlade SAD.

RepublikaFoto: Printscreen/YouTube/Tech Titan

ZTE je drugi najveći proizvođač telefona u Kini, a do prošle godine bio je četvrti smartfon vendor u Americi.

- Najveći deo operativnih aktivnosti kompanije je zaustavlje, stajalo je u obaveštenju koje je kompanija objavila trgovcima na berzi u Hong Kongu.

Poslovni model kompanije postao je neodrživ nakon što je vlada SAD, uz podršku predsednika Donalda Trampa, zabranila američkim kompanijama da eksportuju tehnologiju kineskom proizvođaču smartfona.

ZTE u velikoj meri zavisi od komponenti koje se proizvode u SAD, posebno od Qualcomm čipova i Googleovog Android softvera.

Kompanija je prošle godine priznala da je ušla u šemu da tehnooogiju pravljenu u SAD prodaje Iranu i Severnoj Koreji, a to je dovelo do povreda sankcija po zakonima u Americi.

ZTE je bio prinuđen da plati 890 miliona dolara penala.

A sada se čini da je kompanija na ivici da potpuno prestane sa radom zbog ove zabrane Trampove administracije, a čini se da SAD ne planiraju da preokrenu svoju odluku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading