Google pod istragom u Australiji zbog prikupljanja podataka!

Autor: pcpress.rs

Razonoda

15.05.2018

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Google je pod istragom u Australiji, nakon tvrdnji da prikuplja podatke od miliona korisnika Android smart telefona, koji nesvesno plaćaju svoje provajdere telekomunikacionih usluga za gigabajte potrošene tokom pretrage, rekli su regulatori. Odgovarajući na najnovije probleme u vezi s privatnošću oko Google-a, portparol američkog pretraživača saopštio je da kompanija ima dozvolu korisnika da prikuplja podatke.

RepublikaFoto: pixabay.com

Australijska istraga proistekla iz navoda koje je Oracle Corp objavio u izveštaju koji je predstavljen u sklopu australijskog pregleda o uticaju koji Google ima u vlasništvu kompanije Alphabet Inc i Facebook na tržištu oglašavanja. I Australijska komisija za konkurenciju i potrošače (ACCC) i komesar za zaštitu privatnosti su rekli da pregledaju nalaze izveštaja.

- ACCC se sastao sa Oracle-om i razmatra informacije koje je pružio o Google uslugama - rekla je Geesche Jacobsen, portparol regulatora konkurencije.

- Istražujemo koliko potrošači znaju za korišćenje podataka o lokaciji i blisko sarađujemo sa Poverenikom za zaštitu privatnosti.

Oracle, prema australijskim novinama, kaže da Alphabet dobija detaljne informacije o internet pretraživanjima ljudi i korisničkim lokacijama ako imaju telefon sa Android operativnim sistemom, koji je razvio Google. Prenošenje te informacije na Google znači korišćenje gigabajta podataka koje su potrošači platili pod paketima podataka kupljenih od lokalnih provajdera telekomunikacionih usluga, stoji u izveštaju Oracle. Reuters nije bio u mogućnosti da odmah proveri sadržaj izveštaja Oracle.

Zastupnici privatnosti podataka rekli su da mnogi potrošači verovatno ne razumeju na šta su pristali kada se prijavljuju da koriste smart telefon. Analitičari industrije procenjuju da u Australiji ima više od 10 miliona Android korisnika. 

- Neki mobilni paketi mogu da sadrže samo nekoliko gigabajta podataka, tako da ako Google prikupi gigabajt podatka, to je vrlo stvaran trošak za potrošače - rekao je David Vaile, predsedavajući industrijske grupe, Australijske fondacije za privatnost. Australijske telekomunikacione kompanije su rekle da traže potvrdu od Google-a o ovim navodima. 

- Svesni smo izveštaja u medijima i tražili smo od Google da kaže da li je to tačno - rekao je portparol najveće australijske telekomunikacione kompanije Telstra. Istraživanja će pokrenuti više pitanja o načinu na koji velike tehnološke kompanije prikupljaju i koriste podatke o ljudima na mreži.

Ranije ove godine, gigant društvenih mreža Facebook Inc. se izvinio nakon što je web-marketing firma Cambridge Analytica bila optužena za dobijanje podataka korisnika bez dozvole za predizbornu kampanju predsednika SAD-a Donalda Trumpa 2016. godine. Oracle ima svoj dugotrajni spor sa Google-om. U američkoj softverskoj kompaniji se traži od Google da plati autorska prava za korišćenje jednog od Java programskih jezika, dok Google tvrdi da bi trebalo da bude u mogućnosti da koristi Java bez plaćanja naknade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading