Fejsbuk sprema sopstvenu kriptovalutu?

Autor: novosti.rs

Razonoda

12.05.2018

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveća kadrovska rokada u istoriji Facebooka otkrila je da ova kompanija namerava da razvije tehnologiju blokčejna, iako još nije jasno u koju svrhu. Dosadašnji direktor Facebook Messengera Dejvid Markus trebalo bi da preuzme vođenje tima zaduženog za razvoj blokčejna. Odgovaraće direktno Facebookovom tehničkom direktoru Majku Šrepferu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Još nije poznato čime će se grupa zaista baviti, a sam Markus je naveo da će biti istraživani najbolji načini za upotrebu blokčejna u Facebooku i da će početi od nule.

Saosnivač i glavni izvršni direktor najveće svetske društvene mreže Mark Zakerberg lično je zainteresovan za stvaranje sopstvene kriptovalute. Među ciljeve za ovu godinu uvrstio je i istraživanje prednosti koje one i tehnologija blokčejna donose.

Nagađa se da bi Facebook tu tehnologiju mogao da upotrebi za rešavanje brojnih problema vezanih za zaštitu privatnosti korisnika, koji su pod lupom javnosti i vlasti više država, naročito nakon skandala s kompanijom "Kembridž analitika". Blokčejn bi tako, na primer, mogao da omogući potpunu kontrolu i nadzor korisnika nad njihovim podacima.

S druge strane, s dve milijarde korisnika, Facebook je potencijalno vrlo zanimljiva platforma za razvoj sopstvene kriptovalute. U tome se već oprobao "Telegram", koji je uveo sopstvenu konkurenciju bitkoinu. Blokčejn je takođe teorijski moguće koristiti za plaćanje korisnicima za stvaranje i objavljivanje sadržaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading