Apple na tragu ekološke proizvodnje aluminijuma

Autor: pcpress.rs

Razonoda

11.05.2018

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apple koristi puno aluminijuma u ​​svojim proizvodima, kao što su iPhone, iPad, Mac računari, Apple Watch i drugi. Nažalost, aluminijum se i danas proizvodi vrlo slično načinu na koji se proizvodio i 1886. godine, kad je taj metod primenio Charles Hall. Te konvencionalne metode proizvodnje aluminijuma rezultiraju emisijom gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. Međutim, čini se da je Apple možda pronašao "zeleniji" način za proizvodnju aluminijuma u delu procesa gde bi krajnji rezultat oslobađao kiseonik umesto gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Prema Apple-ovom saopštenju, pre nekoliko godina inženjeri kompanije Brian Lynch, Jim Yurko i Katie Sassaman su odlučili da pronađu „zeleniji“ način proizvodnje aluminijuma i otkrili da Alcoa Corporation ima sredstva za to. Međutim, iako je kompanija možda otkrila ekološki način, njima je bio potreban partner koji bi komercijalno propratio, gde je Apple-ov poslovni tim za razvoj David Tom, Maziar Brumand i Sean Camacho uključio kompaniju Rio Tinto u celu priču. Sada su ove tri kompanije oformile novu, Elysis, koja će se baviti isključivo novom metodom proizvodnje aluminijuma kako bi se tehnologija razvila do tačke kada će biti moguće masovno proizvesti aluminijum na zeleniji način. Nažalost, napretku treba vremena, a Apple očekuje početak komercijalne upotrebe 2024. godine.

Prvi čovek Apple-a, Tim Cook, rekao je - Apple je posvećen unapređenju tehnologija koje su dobre za planetu i pomažu u zaštiti generacija koje dolaze. Ponosni smo što smo deo ovog ambicioznog novog projekta i radujemo se tome što ćemo jednog dana moći da koristimo aluminijum koji se proizvodi bez direktnih emisija gasova koji stvaraju efekat staklene bašte u izradi naših proizvoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading